Στο «κόκκινο» η κόντρα Ρώμης – Βρυξελλών


Βαθαίνει η σύγκρουση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών μετά την απόρριψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού της γειτονικής χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω επιστολής της προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, στην οποία εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ.
Στο κείμενο που δημοσίευσε η La Repubblica και υπογράφουν ο αρμόδιος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι αποδεκτός με δεδομένο ότι παραβιάζει τους σχετικούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Από την άλλη πλευρά, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης υποστήριξαν ότι «δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος» προσθέτοντας ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο». Παράλληλα, και ο Τρία συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του ελλείμματος.
«Η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β» διαμήνυσε ο αρχηγός των συγκυβερνώντων Πέντε Αστέρων, αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», υπογράμμισε ο ίδιος από το Μιλάνο.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα».
«Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», είπε.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό, αν είναι απαραίτητο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του και θα τον αποτιμήσει αμερόληπτα.
«Έγκειται στους Ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στις αυστριακές εφημερίδες Der Standard, Kurier και Der Falter.
Πάντως η κυβέρνηση της Ρώμης δεν έχει δείξει διάθεση να κάνει πίσω θεωρώντας ότι θεωρώντας ότι έχει βάλει ήδη νερό στο κρασί της, καθώς στις προεκλογικές της δεσμεύσεις είχε ακόμα πιο δραστικές αυξήσεις αναφορικά με τις δαπάνες.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!