Η Συμφωνία των Πρεσπών διχάζει το VMRO


Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή της ΠΓΔΜ εμφανίζεται διχασμένο ενόψει της συνάντησης της Κεντρικής Επιτροπής που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη και τη διαγραφή εφτά βουλευτών που έδωσαν θετική ψήφο στην αναθεώρηση του Συντάγματος.
Με ανοικτή επιστολή του, ένα μέλος της Επιτροπής και βουλευτής του VMRO, δήλωσε πως δε θα συμμετάσχει στις εργασίες της Κ.Ε., ζητώντας εκδημοκρατισμό των διαδικασιών στις λήψεις αποφάσεων και κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος και να χτίσουν νέες γέφυρες αντί να τις καταστρέφουν.
Από την άλλη πλευρά, μια άλλη ομάδα βουλευτών μεταξύ των οποίων και ο Αντόνιο Μιλόσοσκι, στηρίζουν ανοικτά τον αρχηγό του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Όπως έγραψε ο Μιλόσοσκι στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, o Μίτσκοσκι είναι αυτός ο οποίος έχει τη δημοκρατική εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και των οπαδών του κόμματος.
Ο διχασμός σχολιάζει το makfax όχι μόνο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και στο κόμμα αυξάνεται μέρα με τη μέρα και φαίνεται να υπάρχουν δύο σενάρια.
Σύμφωνα με το πρώτο, το κόμμα σκέφτεται να διαγράψει τον Θάσο Μιγιάλκοφ ξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ και κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Μιγιάλκοφ φέρεται να είναι αυτός ο οποίος έπεισε τους βουλευτές της συμμαχίας του VMRO να υπερψηφίσουν τις αλλαγές του Συντάγματος. Το επιχείρημά που λέγεται ότι χρησιμοποίησε είναι η χορήγηση αμνηστίας στους εφτά βουλευτές του VMRO οι οποίοι κατηγορούνται για υποκίνηση των βίαιων επεισοδίων στη Βουλή των Σκοπίων τον Απρίλιο 2017, όταν περίπου 200 εθνικιστές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο με αφορμή την εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι στην προεδρία της Bουλής.
Το δεύτερο σενάριο που συζητείται, είναι να ζητηθεί η παραίτηση του Μίτσκοσκι γιατί απέτυχε να απομακρύνει «εγκληματικά στοιχεία» από το κόμμα.
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εξελέγη νέος αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στα τέλη του 2017 μετά από μια διαδικασία που πολλοί μέσα και έξω από το κόμμα είχαν επικρίνει. Είπαν ότι οι υποστηρικτές του Μίτσκοσκι προσπάθησαν να διασφαλίσουν τη νίκη του με διαδικασίες εκφοβισμού, νοθεία στις κάλπες και ευνοιοκρατίας.
Το όργανα του κόμματος απέρριψαν τις κατηγορίες, εκλέγοντας τον Μίτσκοσκι με μεγάλη πλειοψηφία.
Το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του VMRO αποτυπώνεται και στο μήνυμα που έστειλε ο Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος εξαπέλυσε απειλές α λα τούρκα.
«Ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β' αποκεφάλισε τους προδότες στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Αντ. Μιλόσοσκι, χαρακτηρίζοντας «διδακτική» την ιστορία και αφήνοντας αιχμές και για δωροδοκία.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!