«ΦιλόΔημος», ο μεγάλος αιμοδότης των ΟΤΑ


Στο 1,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει ώς το τέλος του έτους το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», με την επιτυχία του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου των ΟΤΑ να κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλη.
Η ροή των δημοτικών έργων που εντάσσονται στον «ΦιλόΔημο» μιλά από μόνη της: από τις 15 Ιουνίου μέχρι σήμερα, κατά μέσο όρο εντάσσονται ημερησίως δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού πέντε εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υφυπουργό Οικονομίας Στ. Γιαννακίδη.
Πρόκειται για «έργα ουσίας και όχι βιτρίνας», τόνισε ο κ. Χαρίτσης και παρουσίασε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Με τον “ΦιλόΔημο” πήγε πόσιμο νερό σε περιοχές της χώρας που εν έτει 2018 δεν είχαν δίκτυο ύδρευσης, όπως είναι οι οικισμοί του Δήμου Ζηρού στην Ηπειρο». Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αρχικά ξεκίνησε με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, πριν... εκτοξευτεί!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, μέσα σε λίγους μήνες εντάχθηκαν στον «ΦιλόΔημο» έργα σε όλη την Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού:
Ενόψει της επικείμενης προϋπολογιστικής αύξησης του προγράμματος στο 1,7 δισ., σήμερα ο «ΦιλόΔημος» έχει ήδη να προσφέρει πόρους 1,575 δισ. ευρώ (βλ. πίνακα), ενώ οι δύο νέες προσκλήσεις (για τις οποίες έχει πρώτη ενημερώσει τους αναγνώστες της η «Εφ.Συν.» (20/10/2018, «Αλλα 520 εκατ. για έργα στους ΟΤΑ») έχουν η μία προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και η δεύτερη 320 εκατ. ευρώ για μια «βεντάλια» έργων, από επανακατασκευή-ανακαίνιση δημοτικών κτιρίων έως ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων και παιδικών σταθμών.
Πέραν των οικονομικών στοιχείων, η παρουσίαση του κ. Χαρίτση ήταν κατεξοχήν πολιτική. Θυμίζοντας τις περικοπές ύψους 60% στην κρατική χρηματοδότηση των ΟΤΑ στα χρόνια της κρίσης, τόνισε ότι το 2018, για πρώτη φορά την τελευταία οκταετία, οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ: κρατική χρηματοδότηση) αυξήθηκαν κατά 5% και προανήγγειλε νέα ισόποση αύξηση για το 2019.
«Σε αντίθεση με αυτά που ακούμε από την αξιωματική αντιπολίτευση για πέρασμα σε έναν άλλο τρόπο χρηματοδότησης των φορέων της Αυτοδιοίκησης μέσω ΕΝΦΙΑ κ.λπ., εμείς θεωρούμε ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με σημαντικά κονδύλια την Αυτοδιοίκηση για να καλύπτει τις βασικές της λειτουργίες όχι απλώς πρέπει να διατηρηθεί, αλλά και να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρίτσης, έχοντας επισημάνει ότι στόχος του υπουργείου και συνολικά της κυβέρνησης «είναι η στήριξη της Αυτοδιοίκησης με όλα τα μέσα», δηλαδή πόρους αλλά και προσωπικό.
Το «αμέσως επόμενο διάστημα», σύμφωνα με τον υπουργό, θα εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης-μαμούθ του ΑΣΕΠ για 8.166 προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.
Σε περιπτώσεις ΟΤΑ όπου τυχόν λήξουν συμβάσεις εργατών πριν αναλάβουν δουλειά οι οριστικά επιτυχόντες, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για επέκταση συμβάσεων ή σύναψη νέων.
Στο μεταξύ, το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε ότι η προκήρυξη 10Κ/2018 για 118 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού σε ΟΤΑ συγκέντρωσε 5.174 αιτήσεις. Δηλαδή, καθεμία θέση διεκδικείται από περίπου 44 υποψηφίους.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!