Προγράμματα για νέους επιστήμονες


Ακόμη δύο κυβερνητικές ενέργειες στοχεύουν στην άρση της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η προκήρυξη ενός προγράμματος για 5.500 ανέργους που θα εργαστούν σε υπουργεία και δημόσιους φορείς. Πρόκειται αποκλειστικά για πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ ηλικίας έως 29 ετών που θα απασχοληθούν για 12 μήνες στον δημόσιο τομέα με καλές αμοιβές.
Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε, παρατείνεται για 12 μήνες το πρόγραμμα που αφορά συνολικά 3.802 ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται στον τομέα της δημόσιας Υγείας.
Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει άμεσα καθώς ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανακοπή της φυγής των επιστημόνων και των νέων αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό (brain drain).
Οι μισθοί, ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης, θα κυμαίνονται από 990 ευρώ μικτά έως και 1.040 ευρώ, ενώ προβλέπονται πρόσθετα επιδόματα για όσους έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ή διδακτορικό, όπως και για εφημερίες κ.λπ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα και κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών θα λαμβάνει μικτές αποδοχές ύψους 1.140 ευρώ.
Η μέγιστη δαπάνη για την εφαρμογή του προγράμματος, που πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα, προβλέπεται να ανέλθει συνολικά στο ποσό των 90 εκατ. ευρώ και οι θέσεις στις 5.500. Ο ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, καλύπτει τόσο τις ακαθάριστες αποδοχές (εισφορές ασφαλισμένου και καθαρές αμοιβές) των ωφελουμένων που απασχολούνται στον φορέα υποδοχής όσο και τις ασφαλιστικές-εργοδοτικές εισφορές του φορέα υποδοχής.
Οσον αφορά το Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων στον δημόσιο τομέα της Υγείας, υπεγράφη η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για την παράτασή του.
Συγκεκριμένα, η έναρξη του 12μηνου είναι προγραμματισμένη για 2.865 εκ των εργαζομένων από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2019 και για τους υπόλοιπους 937 εργαζομένους για τον Νοέμβριο του 2019, ενώ η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.
Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων αντιστοιχούν:
α) για την κατηγορία Π.Ε. έως τα 1.087,00 ευρώ,
β) για την κατηγορία Τ.Ε. έως τα 1.032,00 ευρώ,
γ) για την κατηγορία ∆.Ε. έως τα 853,00 ευρώ,
δ) για την κατηγορία Υ.Ε. έως τα 775,00 ευρώ, ενώ οι αποδοχές αυτές προσαυξάνονται με τα προβλεπόμενα ανά ειδικότητα επιδόματα (επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, νυχτερινής εργάσιμων ημερών, νυχτερινής και ημερήσιας Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, εφημεριών).

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!