Μάχες στο Κοινοβούλιο με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση


Σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στην επίσημη πρώτη για την κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Τσίπρας: Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση
Μητσοτάκης: Το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαούhttps://t.co/zyvyoR91qj
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 14 Νοεμβρίου 2018
Στο επίκεντρο τα θέματα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, του νόμου περί ευθύνης υπουργών, της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και της σχέσης κράτους - Εκκλησίας, όπως και των εξελίξεων σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Το αίτημα να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Κώστα Σημίτη κυριάρχησε στην αντιπαράθεση της Φώφης Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα. Θέση στην αντιπαράθεση πήρε και ο Πάνος Καμμένος.https://t.co/eUVvJf7iTR
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 14 Νοεμβρίου 2018
Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση ανέφερε επιγραμματικά κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τα κόμματα να στηρίξουν τις διατάξεις, αλλά και να μην επιβάλουν κομματική πειθαρχία.
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρησηhttps://t.co/vmjkAG4Y6f
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 14 Νοεμβρίου 2018
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε τα βασικά σημεία της πρότασης του κόμματός του για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Οι προτάσεις της Ν.Δ. και ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση. https://t.co/yjSFMgno4j
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 14 Νοεμβρίου 2018
Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά για το ζήτημα του Κώστα Σημίτη, ενώ άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.
Σε υψηλούς τόνους η τοποθέτηση Γεννηματά στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρησηhttps://t.co/ypJdUtjWCa
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 14 Νοεμβρίου 2018
Τι δήλωσαν από τη Βουλή οι επικεφαλής των ΚΚΕ, Ποταμιού, ΑΝ.ΕΛΛ. και Ένωσης Κεντρώων.
Τι είπαν στη Βουλή οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Σταύρος Θεοδωράκης, Πάνος Καμμένος και Βασίλης Λεβέντηςhttps://t.co/FR77Qt8aGL
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 14 Νοεμβρίου 2018

Ο πρώτος βουλευτής που έλαβε τον λόγο στην αναθεωρητική διαδικασία ήταν ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Νίκος Παρασκευόπουλος, που αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση λέγοντας πως στο σύνολό τους «αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά».
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το κέντρο βάρους της πρότασης αναθεώρησης του Συντάγματος είναι οπωσδήποτε η «εμβάθυνση της δημοκρατίας» και δομικά στοιχεία στη δημοκρατία είναι η συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις, δηλαδή οι θεσμοί αντιπροσώπευσης».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ πρόταξε την πρόταση για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος μέσα στο συνταγματικό κείμενο. «Η τυπική αναβάθμιση της ρύθμισης σε συνταγματική, διασφαλίζει την πρόληψη σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα είχαν βραχυπρόθεσμους κομματικούς ορίζοντες» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών) υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα που αφορά την λειτουργία της δημοκρατίας και την αντιπροσωπευτικότητα και ότι διασφαλίζει τη λογοδοσία των πολιτικών ως στοιχείο της δημοκρατίας.
Όσον αφορά το άρθρο 16 (παιδεία-ιδιωτικά πανεπιστήμια) που δεν έχει ενταχθεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν είναι απλώς αναγκαίος είναι και ζωτικός». Πρόσθεσε δε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για εφαρμογές που προάγουν την ανταγωνιστική θέση των ιδιοκτητών τους. Αντίθετα, στο δημόσιο πανεπιστήμιο οι διδάσκοντες είναι ελεύθεροι να ερευνούν τα πάντα και να αναπτύσσουν γνώμες και απόψεις, ακόμη και κατά του ίδιου του κράτους.
Ο εισηγητής της Ν.Δ., Κώστας Τασούλας, εξήγησε πως το κόμμα του «αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των καιρών και με βάση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι πρόσκαιρα και κομματικά» και απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε πως «θα αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας».
Ο κ. Τασούλας τόνισε πως το κόμμα του θα ασκήσει όλες τις αρμοδιότητες που έχει ώστε να γίνει μια «τολμηρή αναθεώρηση μέσω της ψήφου του ελληνικού λαού».
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία και ότι αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα.
«Η αναθεώρηση θα έχει νόημα, θα εκκοινωνιστεί με ενδιαφέρον από τον πολίτη, μόνον αν στραφεί γύρω από τα θέματά του όπως τα αντιμετωπίζει ως οικονομικός ενεργός πολίτης, ως πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά και την πολιτική, ως διοικούμενος που ταλαιπωρείται και γενικά με όλες τις διαστάσεις που έχει στην Ελλάδα εν έτει 2018», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν όλα τα κόμματα που θα καθίσουν στο ίδια έδρανα της συνταγματικής αναθεώρησης κοινό αξιακό κώδικα και καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα ότι αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη ζωή με «δύο όψεις, δύο δεδομένα και διπλά στάνταρντ».
Επί της ουσίας των προτάσεων για την αναθεώρηση, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται για το αγαθό της πολιτικής σταθερότητας και πρέπει «να βρούμε την κατάλληλη λύση, ούτως ώστε ο τετραετής πολιτικός συνταγματικός κύκλος να είναι μία συνταγματική κυριολεξία κι όχι ο κανόνας να είναι οι πρόωρες χάριν δήθεν εθνικού θέματος».
Δήλωσε την κατηγορηματική διαφωνία του και ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως αυτή καθιστά τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα, παράγοντα πολιτικής ανωμαλίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, με αιχμή την πρόταση για τα δημοψηφίσματα.
Επίσης, καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα πως δεν συμπεριέλαβε στο άρθρο 16 παρ. 2 και στην αποστολή του κράτους την καλλιέργεια θρησκευτικής συνείδησης. Σημείωσε, δε, ότι η ρύθμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα «περάσει» και απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία τόνισε: «Δεν αποφεύγεται μία λύση που τη ζητούν η κοινωνία και τα ίδια τα πράγματα».
Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, ενώ μέμφθηκε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το 2016 δεν υπέγραψαν αντίστοιχη πρόταση που κατέθεσαν ο ίδιος, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης και ορισμένοι ακόμη βουλευτές.
«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτικό, συμμετοχικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. «Πραγματικά κυρίαρχος μπορεί να γίνει ο λαός όταν θα έχει στην ιδιοκτησία του τον πλούτο που παράγει, και σε αυτό το πλαίσιο μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης μπορεί να υπάρξουν λαογέννητοι θεσμοί διακυβέρνησης, εξουσίας» πρόσθεσε.
Ο κ. Γκιόκας τόνισε ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. «Με τις προηγούμενες αναθεωρήσεις προχώρησαν αλλαγές που αφορούσαν το πεδίο της οικονομίας, σήμερα στόχος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, είναι η δημιουργία συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, η διευκόλυνση της συνέχειας των κυβερνήσεων και η αποτροπή της πρόωρης λήξης της κοινοβουλευτικής περιόδου», επισήμανε και παρατήρησε: «Το κέντρο βάρους της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβερνητική πολιτική σταθερότητα, η κυβερνητική πολιτική συνέχεια, δηλαδή να μη διαταραχθεί η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και την πρόταση για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «περνάει ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Σε αυτό μπαίνουν αμφισβητούμενες εκτάσεις και νομιμοποιούνται οι κατά καιρούς διεκδικήσεις της Εκκλησίας».
Για την απλή αναλογική, ο κ. Γκιόκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τη φέρνει κολοβή, αφού δίνει δυνατότητα διανομής του 10% των εδρών, δηλαδή 30 έδρες, όχι με αναλογικό τρόπο αλλά ως μπόνους στο εκάστοτε πρώτο κόμμα».
Έμφαση στις προτάσεις του κόμματός του τις οποίες παρουσίασε αναλυτικά, έδωσε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Κατσίκης, κάνοντας λόγο για αναγκαίες και επιβεβλημένες αλλαγές στο Σύνταγμα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη λήψη απόφασης για την προθεσμία παράδοσης της έκθεσης της Επιτροπής Αναθεώρησης.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κατσίκης, οι ΑΝ.ΕΛΛ. προτείνουν μεταξύ άλλων:
 Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
 Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του χωρίς όμως το πολίτευμά μας να μετατραπεί σε προεδρευομένη δημοκρατία.
 Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς.
 Τροποποίηση του άρθρου 86 για ποινική ευθύνη υπουργών ώστε να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη χωρίς καμία ανάμειξη της Βουλής.
Τροποποίηση του άρθρου για την ελευθερία του Τύπου με την πρόβλεψη δημοσιοποίησης από τα ίδια τα ΜΜΕ της σύνθεσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της οικονομικής κατάστασης και των μέσων χρηματοδότησής τους.
Ο αντιπρόεδρος και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, έκανε λόγο για την «ανάγκη» προσαρμογής του συντάγματος στα σύγχρονα δεδομένα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει στη σχετική επιτροπή να υπάρξει ειλικρινής διάλογος, ψυχραιμία, νηφαλιότητα και όχι προσκολλήσεις σε ιδεολογικά χαρακώματα.
Ως θετικές έκρινε τις διατάξεις περί ευθύνης των πολιτικών προσώπων, όπως και την ανάγκη σταθερότητας του εκλογικού κύκλου με την αποσύνδεσή του από την Προεδρική εκλογή. Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες για το ζήτημα της άμεσης συμμετοχής των πολιτών μέσω των δημοψηφισμάτων.
Αναφορικά με το άρθρο 16, τόνισε ότι σήμερα «θα έπρεπε κανονικά να συζητάμε τις προδιαγραφές των μη κρατικών πανεπιστημίων και όχι να σχολιάζουμε τη μη ύπαρξή τους». Μάλιστα, συνέδεσε τη δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ με την εξής πρόβλεψη: «Να βάλουμε στον νόμο ότι υποχρεωτικά π.χ. 10-20% των φοιτητών θα είναι με υποτροφίες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε αυτά ανεξάρτητα εισοδήματος με βάση τις επιδόσεις τους».
Επίσης, παρότρυνε την κυβέρνηση να αποδείξει ότι είναι προοδευτική, ενώ τόνισε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν πρέπει να γίνει με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες γενιές.
«Μελετώντας τους τέσσερις άξονες της προτεινόμενης συνταγματικής αναθεώρησης γίνεται εύκολα αντιληπτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να προβεί σε μία κατ' επίφαση αναθεώρηση και όχι σε ριζικές αλλαγές», ανέφερε ο ομιλητής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.
Ο κ. Μεγαλομύστακας τάχθηκε κατά της κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και ως προς το άρθρο 37 και συγκεκριμένα την παράγραφο 2, σύμφωνα με την οποία προτείνεται ο πρωθυπουργός να είναι εν ενεργεία βουλευτής, ο κ. Μεγαλομύστακας επισήμανε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν το αποδέχεται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ένωση Κεντρώων ζητά την απλή ανόθευτη αναλογική με την κατάργηση του bonus, και είναι σύμφωνη με την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας σε όσους έχουν διατελέσει βουλευτές σε τρεις διαδοχικές βουλευτικές περιόδους.
Τέλος, αναφερόμενος στις προτάσεις που θα καταθέσει η Ένωση Κεντρώων για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μεγαλομύστακας σημείωσε ότι προτείνει «την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 150 και την υποχρεωτική συμμετοχή εισαγγελέα Εφετών σε όλες τις αναθέσεις συμβάσεων δημοσίων έργων και προμηθειών που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ». «Επίσης, ζητούμε να αλλάξει άμεσα το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών και πρέπει να υπάρξει δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων», υπογράμμισε.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τη λήψη της απόφασης με την οποία θα καθορίζεται η ημερομηνία κατάθεσης της έκθεσης της αρμόδιας Επιτροπής στην Ολομέλεια. Ο πρόεδρος της Βουλής έχει ήδη δηλώσει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός δύο μηνών, προκειμένου, με τις προβλεπόμενες δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, να «πέσει» η αυλαία το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.
Η Ολομέλεια θα ορίσει την προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία απαρτίζεται από 46 μέλη και θα επεξεργαστεί τις προτάσεις των κομμάτων.
Το πρωί της Πέμπτης θα συγκληθεί η Επιτροπή προκειμένου να εκλέξει το προεδρείο της και να συσταθεί σε Σώμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται από 23 μέλη, η ΝΔ από 12, η ΔΗΣΥ από 3, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή από δύο, ενώ από ένα μέλος θα εκπροσωπούνται ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και ανεξάρτητοι βουλευτές.
Πρόεδρος αναμένεται να προταθεί από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο αντιπρόεδρος θα προέρχεται από τη Ν.Δ., ενώ θα εκλεγούν και δύο γραμματείς (από ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ).
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: Αθανασία Αναγνωστοπούλου, Ιωάννης Γκιόλας, Κωνσταντίνος Δουζίνας, Θοδωρής Δρίτσας, Μαρία Θελερίτη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Σπύρος Λάππας, Αριστείδης Μπαλτάς, Αντώνης Μπαλωμενάκης, Νίκος Ξυδάκης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαηλιού, Γιώργος Παπαφιλίππου, Νίκος Παρασκευόπουλος, Αντώνης Συρίγος, Θεοδώρα Τζάκρη, Χαρίλαος Τζαμακλής, Βασίλης Τσίρκας, Γιάννης Τσιρώνης, Γιώργος Τσόγκας και Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκη Κεραμέως, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Τασούλας, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Τσιάρας και Κώστας Χατζηδάκης. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Γιάννης Γκιόκας και Γιάννης Δελής. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛΛ.: Κώστας Κατσίκης. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα «Το Ποτάμι»: Γιώργος Μαυρωτάς. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων: Μάριος Γεωργιάδης. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές: Χάρης Θεοχάρης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!