Κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων και όχι καύση! Μείωση συσκευασιών, επανάχρηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση απαιτεί η «Οικολογία – Αλληλεγγύη»

                   

                                                                                                                                  Θεσσαλονίκη 4.4.2019

Κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων και όχι καύση!
Μείωση συσκευασιών, επανάχρηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση απαιτεί η «Οικολογία – Αλληλεγγύη»

Αναλυτική κριτική στα πεπραγμένα του Δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων έκανε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος σε ανοιχτή εκδήλωση της Κίνησης «Οικολογία -Αλληλεγγύη», όπου κατέθεσε τις προτάσεις της.
«Μόνο το 14-15% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης ενώ ο εθνικός στόχος είναι 50% και σε άλλες χώρες φτάνει το 90%», τόνισε ουποψήφιος Δήμαρχος Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Από τα υλικά που βάζουν οι πολίτες για ανακύκλωση στους μπλε κάδους, το 45% πηγαίνει στον ΧΥΤΑ, όπως και όλα τα κλαδέματα που κάνει ο Δήμος. Η αποκομιδή των σκουπιδιών και η καθαριότητα χωλαίνουν γιατί δεν υπάρχει σχεδιασμός και εξειδικευμένα μηχανήματα, λείπει προσωπικό και δεν αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες. Για τα ογκώδη απόβλητα ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε ενώ για τα οργανικά απορρίμματα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε».
Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» συζήτησε με τους πολίτες το σχέδιό της για την εναλλακτική κοινωνική διαχείριση των αποβλήτων, στο αμφιθέατρο του πάρκου της Μ. Μπότσαρη (παλιό φυτώριο του Δήμου). Ομιλητές ήταν, εκτός από τον πρώην ευρωβουλευτή, ο Γιώργος Αργυρόπουλος, PhD Χημ. Μηχανικός, Περιβαλλοντολόγος, η Ιωάννα Μητρούση, μέλος του Συνεταιρισμού κοινωνικής διαχείρισης αποβλήτων «Αναβίωσις» και ο Βασίλης Χατζηκοντίδης, υπεύθυνος ανακύκλωσης της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης.
Όπως υποστηρίχτηκε, το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν λύνεται με εργολάβους και με εργοστάσια καύσης, που υποστηρίζει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και άλλοι. Για να πετύχουν τα εργοστάσια αυτά, πρέπει πρώτα να αποτύχουν οι πολιτικές μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και λιπασματοποίησης των απορριμμάτων. Και αυτό η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» το θεωρεί απαράδεκτο.
Εκείνο που χρειάζεται είναι η ενεργοποίηση των πολιτών για την εφαρμογή των καλύτερων λύσεων, με κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά  κριτήρια, που είναι με σειρά προτεραιότητας η πρόληψη-μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση-λιπασματοποίηση των απορριμμάτων. Προτείνεται και η παραγωγή βιοαερίου από αστικά απόβλητα, υπολείμματα κλαδεύσεων, χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια κτλ. Οι λύσεις αυτές σε συνδυασμό είναι οι φθηνότερες, προστατεύουν το περιβάλλον, μπορούν να υλοποιηθούν από τις τοπικές κοινωνίες και τα εγχειρήματα ΚΑΛΟ ενώ τα οφέλη θα τα καρπωθεί η κοινωνία και όχι οι κερδοσκόποι.
Στόχο η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» θέτει την κοινωνία των ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ και προτείνει τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων κατά 80-90% μέσα στην επόμενη δεκαετία.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!