Ευαγγελία Δρόσου: Ως διοίκηση στόχο έχουμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα όλων των σχολικών μονάδων.


Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου του δήμου Ωραιοκάστρου και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας  κ Δρόσου Β. Ευαγγελία, σε  συνέντευξη που παραχώρησε στο avatonpress.gr, μιλάει για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το άνοιγμα των σχολείων μετά την καραντίνα, για την προετοιμασία της διοίκησης για την νέα χρονιά, για την σχολική στέγη και άλλα ενδιαφέροντα.

  • κ. Δρόσου, ένας χρόνος διοίκησης της παράταξης του κ Παντελή Τσακίρη, ένας χρόνος πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του δήμου Ωραιοκάστρου. Ποια είναι η κατάσταση που βρήκατε αναλαμβάνοντας: Οι ανάγκες στα σχολεία είναι διαχρονικές. Δεν δίνουμε βαρύτητα στο τι προϋπήρχε, αλλά ως διοίκηση στόχο έχουμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα όλων των σχολικών μονάδων. Καταγράφουμε τις ελλείψεις και με βάση τις κατανομές των λειτουργικών δαπανών προσπαθούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και να καλύψουμε τις ανάγκες.    
  • Ποιες ήταν οι άμεσες παρεμβάσεις σας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;  Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση άμεση προτεραιότητά μας ήταν να βρούμε λύση στο πρόβλημα της στέγασης λόγω της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, αναβαθμίσαμε σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευάγγελο Χατζηαντωνίου και με συλλόγους γονέων τους αύλειους χώρους σχολικών μονάδων, τοποθετώντας παιχνίδια. Ταυτόχρονα στο πλαίσιο δράσης "Μαζί με το παιδί αλλάζουμε τον κόσμο" ζωγραφίσαμε θεματικά τους τοίχους των σχολείων, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, κυρίως της προσχολικής ηλικίας.  Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε συνεργασία με τον πρόεδρο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σταύρο Μαρμαρίδη, δημιουργήσαμε αίθουσες πληροφορικής και επιδιορθώσαμε τα σχολικά κτίρια της Μυγδονίας.                                                                                                                           
  • Ποιο είναι το πλάνο της διοίκησης όσον αφορά την σχολική στέγη στις 3 κοινότητες του δήμου και σε ποιο σημείο βρίσκεται η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων; "Ξεμπλοκάραμε" την ανακατασκευή και επαναχρήση του Πέτρινου Σχολείου, ένα έργο που επί χρόνια ήταν κολλημένο και η υλοποίησή του αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων του Ωραιοκάστρου. Επίσης, επιταχύναμε την κατασκευή του 4ου

    Γυμνασίου στην περιοχή της Γαλήνης σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας, Χαράλαμπο Καζαντζίδη, ώστε να λύσουμε την επόμενη σχολική χρονιά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε φέτος με την κατανομή των μαθητών στις αίθουσες. Βασικός στόχος της διοίκησης μας είναι η ίδρυση ΕΠΑΛ στο Ωραιόκαστρο. Προχωράμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτός ο στόχος να επιτευχθεί και να υλοποιηθεί. Έτσι αναβαθμίζουμε τον τόπο μας και ικανοποιούμε ένα χρόνια αίτημα των δημοτών μας. 

  • Μεσούσης της σχολικής χρονιάς  προέκυψε η καραντίνα και το  κλείσιμο των σχολείων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πόσο έτοιμοι ήσασταν και πόσο γρήγορα ανταποκριθήκατε στην στήριξη των σχολικών μονάδων μετά το τέλος της καραντίνας για την προμήθεια υλικού (μάσκες, αντισηπτικά, απολύμανση χώρων), όσο και τοποθέτησης καθαριστριών ώστε να λειτουργήσουν σωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ;  Ήμασταν καθόλα έτοιμοι καθώς ήμασταν από τους ελάχιστους δήμους που από την πρώτη στιγμή χορηγήσαμε όχι μόνο μάσκες για τους μαθητές μας, αλλά και μάσκες - προσωπίδες στους εκπαιδευτικούς μας, διαθέσαμε ατομικά αντισηπτικά σε όλες τις σχολικές μονάδες πέρα από τις ποσότητες που διέθεσε το υπουργείο Παιδείας, κάναμε συστηματικές απολυμάνσεις και προμηθεύσαμε με όλα τα απαραίτητα είδη καθαριότητας τις σχολικές καθαρίστριες. Ειδική μέριμνα επιδείξαμε για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, λόγω των πανελληνίων και εκτός από αντισηπτικά και μάσκες τούς παρείχαμε νερά και μπάρες δημητριακών χάρη σε χορηγίες επιχειρήσεων του Δήμου μας.                                                                                                                                       
  • Υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών με κινητικά προβλήματα που οι γονείς τους αδυνατούν  να τους μεταφέρουν  στα σχολεία. Ποια  είναι η μέριμνα από την πλευρά του δήμου για τέτοιες περιπτώσεις; Η μετακίνηση των μαθητών με κινητικά προβλήματα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας. Ωστόσο είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι στο συγκεκριμένο ζήτημα και προσωπικά ως ειδική παιδαγωγός προσπαθώ να είμαι σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και το Υπουργείο Παιδείας για να μπορούν τα παιδιά να μετακινούνται ανεμπόδιστα.                  
  • Υπάρχουν σχολικές μονάδες με αίθουσες που δεν αερίζονται καλά.  Εν μέσω κορωνοιού πως πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό ώστε να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες, αφού είναι γνωστό ότι δεν περισσεύουν; Για να λύσουμε τα προβλήματα με τον αερισμό ορισμένων αιθουσών είμαστε στη διαδικασία της αναζήτησης εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες αποστείρωσης με ειδικές συσκευές, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους.                          
  • H νέα σχολική χρονιά προβλέπεται επίσης δύσκολη. Πόσο έτοιμοι είστε να ανταποκριθείτε στην όλη κατάσταση και στα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν; Η φετινή χρονιά προμηνύεται δύσκολη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία Covid-19. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω πως είναι πολύ σημαντικό οι εκπαιδευτικοί μας να είναι σε θέση να τονώσουν την ψυχολογία των μαθητών μας για να προσαρμοστούν ομαλά στα μέτρα που προβλέπουν κυρίως τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την προστασία από τον κορωνοϊό. Εύχομαι τα παιδιά μας να μην χάσουν την παιδικότητά τους και τα όνειρά τους, προσπαθώντας μέσα από το παιχνίδι να εναρμονιστούν στις νέες συνθήκες. Είμαστε εδώ, είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας, με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, είμαστε δίπλα στους μαθητές μας για να βρούμε λύσεις σε όσα προβλήματα προκύψουν.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!