Μια καλή χρονιά για την ειδική εκπαίδευση

 


Μια καλή χρονιά για την ειδική αγωγή   

της Στελλίνας Λαργαριτίδου

 

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, μπορεί να μοιάζει περίεργο καθώς το φετινό πρώτο κουδούνι στη χρονιά του κορονοϊού «ανέδειξε» πολλά από τα χρόνια προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά για τον τομέα της ειδικής αγωγής ήταν μια …καλή χρονιά.

«Τον Αύγουστο του 2020 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι 4500 διορισμοί στην ειδική αγωγή. Τα σχολεία αρχίζουν να αποκτούν μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό στην ειδική αγωγή, γεγονός που συμβάλλει εξαιρετικά σημαντικά στην βέλτιστη εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, λόγω του στενού δεσμού που αναπτύσσεται μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η αρχή έχει γίνει, πρέπει να υπάρξει όμως και συνέχεια, καθώς με τους διορισμούς αυτούς καλύπτεται ένα μέρος των μεγάλων αναγκών. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που έχουν ή θα αποκτήσουν εξειδίκευση στην ειδική αγωγή θα είναι αυτοί που θα αποτελέσουν την «μήτρα» των μελλοντικών προσλήψεων αναπληρωτών και μόνιμων διορισμών», λέει ο εκπαιδευτικός Γιώργος Βρακάς , ο οποίος με χρόνια εκπαιδευτικής εμπειρίας πέρασε σχετικά πρόσφατα το κατώφλι του δημοσίου.

Το ίδιο τονίζει και η Μάχη Γιαννακουδάκη, μια επαγγελματίας της ειδικής αγωγής.

 

Η δύναμη της θέλησης

Ειδική εκπαίδευση στα χρόνια της πανδημίας; Κι όμως ναι. Με πείσμα, υπομονή και τη δύναμη της θέλησης –όπως η ίδια έχει περιγράψει με τρόπο βιωματικό και στο πρόσφατο βιβλίο «η Δύναμη της Θέλησης» εκ Πηγή- μπορούμε να πούμε ότι ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε η ειδική εκπαίδευση υπάρχει και μάλιστα κάνει σταθερά βήματα μπροστά.

«Φέτος για πρώτη φορά έχουν γίνει προσλήψεις στα σχολεία και μάλιστα πολλές για την ειδική αγωγή. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που έχουν ειδικές δυσκολίες και μαθησιακά προβλήματα έχουν πολλούς περισσότερους δασκάλους δίπλα τους. Σ’ αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω του κορονοϊού τα παιδιά αυτά βοηθούνται πολύ περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης οι προσλήψεις αυτές  είναι μόνιμες και οι  τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

 

 

Φωτό από το εξώφυλλο του νέου βιβλίου αφιερωμένο στην επαφή και τη φιλία που τόσο ανάγκη έχουν σήμερα τα παιδιά

«Η Τσουβαλίτσα και ο Κουαξάκης» Δυό αχώριστοι φίλοι από τις εκπαιδευτικούς Δήμητρα Ακριτίδου και Μάχη Γιαννακουδάκη εκ IWrite


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!