Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων περιφέρειας Κ. Μακεδονίας: Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

 


ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Αγαπητοί γονείς

Καλωσορίζουμε τους  μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς με μεγάλη χαρά στην νέα σχολική χρονιά, στον φυσικό τους χώρο.

Σε μια νέα σχολική χρονιά που πολύ φοβόμαστε ότι θα είναι το ίδιο κακοπαιγμένο έργο με την προηγούμενη !!

Παρά την προσπάθεια καθησυχασμού, οι γονείς εύλογα ανησυχούμε για τους όρους με τους οποίους θα ανοίξουν τα σχολειά. Οι συνθήκες και οι όροι σύμφωνα με τους οποίους σχεδιάζεται το άνοιγμά τους είναι σαφώς χειρότεροι σε σχέση με τους περσινούς. Κι αυτό γιατί, παρόλο που στη χώρα μας «καλπάζει» η μετάλλαξη Δ του κορονοϊού, που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και να πλήττει ιδιαίτερα και τα παιδιά, τα σχολεία είναι εντελώς απροετοίμαστα.

·         Για άλλη μια φορά βλέπουμε να μη λαμβάνεται κανένα προληπτικό μέτρο, αφού δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό καθαριότητας, δε δημιουργούνται τμήματα με μικρότερο αριθμό μαθητών, δεν έχουν βρεθεί χώροι ώστε να αραιώσουν τα τμήματα, δεν υπάρχει σκέψη για διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων μαζικών test υπό  την ευθύνη του ΕΟΔΥ,  δεν υπάρχει σκέψη για περισσότερα μαθητικά δρομολόγια ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.  Αντιθέτως, έχουμε αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα και σε πολλές περιοχές σκέψεις για κατάργηση ολιγομελών τμημάτων, για συγχωνεύσεις σχολείων, αλλά και πολλά κενά εκπαιδευτικών.  Πάλι, λοιπόν, τα πάντα επαφίενται στην ατομική ευθύνη, δηλαδή στα self tests και στον εμβολιασμό, που η ευθύνη τους αποδίδεται αποκλειστικά σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, με την  Πολιτεία «να νίπτει τας χείρας της», αφού η ίδια δεν έχει πάρει ούτε μισό μέτρο προστασίας από πέρσι, αν και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα τα ζητούσε.

·         Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο που αφορά τα σχολεία αναφέρει ότι ένα τμήμα θα κλείνει αν νοσήσει το 50%+1 μαθητής, από μόνο του αυτό είναι μέτρο  που θα οδηγήσει  με μαθηματική ακρίβεια στην ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας και στο κλείσιμο των σχολείων, γεγονός που θα πολλαπλασιάσει  και πάλι στους μαθητές σε τεράστια μαθησιακά και  γνωστικά κενά που έχουν συσσωρευτεί αφού οι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να προχωρούν την ύλη σε τάξεις που θα απουσιάζουν πολλοί μαθητές. Άρα, οδηγούμαστε σε τρίτη χρονιά συσσωρευμένων γνωστικών κενών.

Επιπλέον, στην περιοχή μας  συνεχίζεται το τεράστιο πρόβλημα με την σχολική στέγη  σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης

·         Δεκάδες προκατ αίθουσες σε αυλές σχολείων για προσχολική αγωγή και όχι μόνο (Δήμος  Θεσσαλονίκης-Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου- Παύλου Μελά κ.α )

·         Υπάρχουν μαθητές που δεν ξέρουν σε ποιο σχολείο θα πάνε!!! (3ο ΔΣ Ευκαρπίας)

·         Μαθητές που κρίθηκε ακατάλληλο το σχολείο τους και μεταφέρονται σε σχολεία γειτονικών χωριών κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (1ο και 2ο γυμνάσιο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης)

·         Μαθητές Λυκείου που δεν εγκρίνονται τα ολιγομελή τους τμήματα στις κατευθύνσεις και αναγκάζονται να πηγαίνουν χιλιόμετρα μακριά (Λύκειο Καλοχωρίου- Άδενδρο)

Επίσης ξεκινάει από την φετινή σχολική χρονιά  η εφαρμογή των νομοσχεδίων που έφερε η κυβέρνηση  και από τα οποία έχουμε πάρει μια γεύση από τι συμβαίνει ΕΒΕ, Τράπεζα θεμάτων.

Όλοι εμείς οι γονείς που βλέπουμε όλο να μεγαλώνει  η υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου όπως αποδεικνύεται και μέσα από το Νομοσχέδιο που πέρασε μέσα στον Ιούλιο που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, είμαστε αυτοί που θα αντιδράσουμε.  Ύστερα από το «πετσόκομμα» χιλιάδων  παιδιών από τα Πανεπιστήμια εξαιτίας της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τώρα θα δούμε και την κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά και κακά» με ανάλογη βέβαια χρηματοδότηση! Τα «κακά» σχολεία θα πρέπει να ψάχνουν χορηγούς, ενώ η διαφοροποίηση των μαθητών θα υφίσταται και μέσα στο ίδιο σχολείο με τη χρήση του «πολλαπλού συγγράμματος»!

Όλα αυτά, βέβαια, κατά τη γνώμη μας δε γίνονται τυχαία, είναι πολιτική επιλογή που στόχο έχει ένα σχολείο μόνο για «έχοντες», ενώ για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετή η απλή κατάρτιση. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο φροντίζει να στέλνει πελατεία στα Κολλέγια, για τα οποία εξασφάλισε ισότιμα εργασιακά δικαιώματα!

Απαιτούμε, εδώ και τώρα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

 • Μέτρα στήριξης και επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράµµατος. Κέντρα ενηµέρωσης, εµβολιασµού, διεξαγωγής τεστ και εξατοµικευµένης παρακολούθησης συνδεδεµένα µε τα σχολεία.
 • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
 • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Καμία κενή θέση με το άνοιγμα των σχολείων.
 • Αραίωση των τμημάτων με 15 μαθητές ανά τάξη.
 • Άμεση πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας.
 • Αυξημένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής και υποδομών στα σχολεία.

Για τη στήριξη των μαθητών, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και την ίδια την μορφωτική και εκπαιδευτική διαδικασία απαιτούμε:

 • Αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων και της σχολικής ύλης έτσι ώστε να καλυφθούν τα μαθησιακά κενά που έχουν προκύψει.
 • Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας με την έναρξη της χρονιάς.
 • Ουσιαστική στήριξη της λειτουργίας του Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου. Επαναφορά  του υπεύθυνου δασκάλου στο Ολοήμερο.
 • Κατάργηση της Β’ και Γ΄ανάθεσης
 • Προσλήψεις Ψυχολόγων και Κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία από την αρχή της χρονιάς.

Απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές –νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα απαιτούμε:

 • Να καταργηθεί – να μην εφαρμοστεί συνολικά ο ν.4823/21
 • Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για όλες τις ανάγκες των σχολείων. Καμία εμπλοκή ιδιωτικών φορέων, επιχειρήσεων και ΜΚΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία των σχολείων.
 • Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα θεμάτων.
 • Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση που στην ουσία πρόκειται για ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στην σχολική κοινότητα.

Σ΄ αυτές τις συνθήκες η δική μας ευθύνη ως γονείς είναι να μην επιτρέψουμε να αντιμετωπίζεται η Παιδεία του λαού ως εμπόρευμα

Καλούμε Συλλόγους Γονέων, Ενώσεις, γονείς, μαθητές σε Παράσταση Διαμαρτυρίας Τετάρτη 15/9 στις  18:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!