Εγκαινιάζεται το «πράσινο» 7ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας που κατασκευάστηκε με δωρεά της Αναστασίας Λαδένη

 


Εγκαινιάζεται το «πράσινο» 7ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας που κατασκευάστηκε με δωρεά της Αναστασίας Λαδένη


 

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο εγκαινιάζουν την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου και ώρα 12 το βιοκλιματικό 7ο Νηπιαγωγείο της Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας, Αγίου Δημητρίου 1,  που κατασκευάστηκε με την ευγενική δωρεά της κυρίας Αναστασίας Λαδένη.

Η νέα σχολική μονάδα του δήμου Παύλου Μελά ξεκίνησε τη λειτουργία της από την έναρξη της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς φιλοξενώντας τους μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις σύγχρονες ενεργειακές απαιτήσεις των πράσινων σχολικών κτηρίων.

Το έργο σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε με τις προδιαγραφές των μελετών και υπό την επίβλεψη του Τμήματος Σχολικής Στέγης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Παύλου Μελά.

Στην Τελετή των εγκαινίων που διοργανώνεται από το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του δήμου Παύλου Μελά θα τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας για προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού covid-19.

 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, η ανέγερση του 7ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας είναι αποτέλεσμα συντονισμένης και επίμονης προσπάθειας των αρμόδιων φορέων του Δήμου Παύλου Μελά, οι οποίοι αξιοποίησαν την ανιδιοτελή προσφορά της κ. Λαδένη και, σε συνεργασία με την ομάδα του εργολάβου - διαχειριστή έργου που η ίδια επέλεξε, υλοποίησαν την κατασκευή δύο συνολικά κτιρίων. Έτσι, μετά τον 6ο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό «Παιδική Στέγη Ιωάννη και Αναστασίας Λαδένη» -το 2019- ήρθε η σειρά του 7ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας, με το κόστος κατασκευής και των δύο να καλύπτεται από τη δωρήτρια.

Πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι που θα κοσμεί τη σχολική στέγη του δήμου Παύλου Μελά και θα ικανοποιεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Δ.Ε. Ευκαρπίας. Ένα νηπιαγωγείο με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές το οποίο είναι φιλικό, οικείο και καλαίσθητο ώστε να προσφέρει το ιδανικό αναπτυξιακό περιβάλλον και τις κατάλληλες συνθήκες για παιδιά και δασκάλους.

 

 

 

Ένα «πράσινο» σχολείο που «αγκαλιάζει» τους μαθητές του

Ενεργειακά αυτόνομο, απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον, το 7ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας κατασκευάστηκε στο Οικοδομικό Τετράγωνο Γ11 το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον Δήμο Παύλου Μελά, επί της οδού Αγίου Δημητρίου της Ευκαρπίας, στον αριθμό 1Α. Πρόκειται για μία έκταση 3.945,35 τ.μ. από τα οποία διαμορφώθηκαν τα 1.000 τ.μ.

Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του έργου πραγματοποιήθηκαν με στόχο την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας κατά τη λειτουργία του κτιρίου. Η κατάταξή του ως Α+ στην κλίμακα ενεργειακής κατανάλωσης ήταν από την πρώτη στιγμή κύριο μέλημα και απαίτηση. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η βοήθεια του Τμήματος Σχολικής Στέγης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, που ασχολήθηκε με την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τη μελέτη του κτιρίου, την οικοδομική άδεια και την επίλυση προβλημάτων που αφορούσαν στο οικόπεδο, καθώς και τις συνδέσεις με τα Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας. Η εγκατάσταση, βασισμένη σε state - of - the art αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και κατασκευή έχει ως αποτέλεσμα ένα κτίριο απόλυτα εναρμονισμένο με την επιτακτική ανάγκη για σεβασμό του περιβάλλοντος.  Έτσι, χρησιμοποιήθηκαν εκτός  από  μονωτικά υλικά ιδιαίτερης αποτελεσματικότητας, ηλεκτρομηχανολογικές εφαρμογές χαμηλής κατανάλωσης και απόδοσης ενέργειας.

 

Το κτίριο του νηπιαγωγείου αναπτύσσεται σε μία στάθμη, καταλαμβάνοντας συνολικά 494 τ.μ. από τα οποία τα 370 τ.μ. είναι κλειστοί χώροι και φιλοξενούν τις λειτουργίες του, ενώ τα υπόλοιπα είναι στεγασμένοι ημιυπαίθριοι χώροι και πέργκολες. Στις δύο ευρύχωρες αίθουσες εκπαίδευσης, τα νήπια θα έρθουν σε επαφή με το συναρπαστικό κόσμο της μάθησης, ενώ στους βοηθητικούς χώρους που περιλαμβάνουν αίθουσα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, τραπεζαρία, αίθουσα ξεκούρασης και φυσικά χώρους υγιεινής, θα κοινωνικοποιηθούν  και θα κερδίσουν την ανεξαρτησία τους. Παράλληλα, το κτίριο περιλαμβάνει και χώρους διοικητικής μέριμνας που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό, όπως κουζίνα, γραφείο, αίθουσα υποδοχής, χώρους αποθήκευσης, χώρο μηχανολογικών εγκαταστάσεων και χώρους υγιεινής.

Με ιδιαίτερη φροντίδα διαμορφώθηκαν τα υπόλοιπα 600 τ.μ. που αντιμετωπίστηκαν ως συνέχεια των εσωτερικών και ημιυπαίθριων χώρων. Πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν εκτεταμένο παιδότοπο, όπου προσεκτικά μελετημένοι χώροι πρασίνου οργανώθηκαν γύρω από λειτουργίες ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της εκσκαφής ενσωματώθηκαν δημιουργικά στο χώρο και θα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής καθημερινότητας  μαθητών και δασκάλων.

 

Η υποστήριξη της κ. Λαδένη που για δεύτερη φορά στάθηκε στο πλευρό των γονέων και των μικρών μαθητών του δήμου μας σε συνδυασμό με την άψογη συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδήγησαν σε ένα άρτιο αισθητικά και κατασκευαστικά αποτέλεσμα, ένα τελευταίας τεχνολογίας σχολείο όπου η γνώση του παρελθόντος και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ενταγμένα στην καθημερινότητα των μαθητών και άρα επιτυγχάνονται με τρόπο σύγχρονο και  βιωματικό.

 

Με το βλέμμα στο μέλλον για την ανέγερση του 5ου Δημοτικού Ευκαρπίας

Έχοντας θέσει ως έναν από τους βασικούς του στόχους την ενίσχυση και αναβάθμιση της σχολικής στέγης, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ο Δήμος Παύλου Μελά και το Τμήμα Σχολικής Στέγης συνεχίζουν να εργάζονται συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο ίδιο οικόπεδο όπου κατασκευάστηκε το 7ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας, θα ανεγερθεί τριώροφο κτίσμα, το 5ο 12/θέσιο Δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας, έργο που πρόκειται να ενταχθεί  σε οποιαδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανοίξει εντός του 2022.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό για την ανέγερση δημόσιων κτιρίων, και το νέο σχολείο θα είναι ενεργειακής κλάσης Α  και θα κατασκευαστεί ακολουθώντας τις αρχές της βιοκλιματικής δόμησης.
Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!