Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων με το νέο έτος


 

« Άνοιγμα σχολικών μονάδων με το νέο έτος  »

                   

Η μεταδοτικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην εξάπλωση του Covid-19 μας ανησυχεί και μας προβληματίζει.

Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να συνεχιστεί η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, καθώς προάγει τόσο το εκπαιδευτικό έργο όσο και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας. Είναι πολύ σημαντικό η όλη εκπαιδευτική διαδικασία να λαμβάνει χώρα στο φυσικό της περιβάλλον με τη φυσική παρουσία εκπαιδευτικών και μαθητών και την αλληλεπίδραση αυτών.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι ανεμβολίαστοι μαθητές που θεωρούνται στενή επαφή στον χώρο του σχολείου, υποχρεωτικά πρέπει να κάνουν δύο rapid –test μέσα σε 5 ημέρες. Τα τεστ μπορούν να τα κάνουν δωρεάν σε δημόσιες δομές προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση από τον Διευθυντή του σχολείου.

     Είχαμε ενημέρωση από τα μέλη μας ότι, παρά τις προσπάθειες που κάνανε, δεν μπόρεσαν να προσέλθουν σε κάποια δημόσια δομή για διάφορους λόγους, όπως το ωράριο λειτουργίας, το ότι οι εξετάσεις γίνονται κατόπιν ραντεβού και αυτά έχουν συγκεκριμένο αριθμό και το ότι υπάρχει συνωστισμός στα κέντρα υγείας για μια εξέταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 9 στους 10 γονείς να καταλήξουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και να πληρώσουν έως και 10 ευρώ για μια διάγνωση.

     Μάλιστα αρκετοί μας ανέφεραν «χίλιες φορές να δώσουμε τα 10 ευρώ  στα σχολεία» παρά να τα δίνουμε σε διαγνωστικά.

Πριν κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές στο σύνολο των κρουσμάτων οι μαθητές ήταν από 25% έως και 29% του συνολικού ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων.

Με βάση την αύξηση των κρουσμάτων που έχουμε την τελευταία εβδομάδα προβλέπεται ότι αυτά θα είναι 6 με 10 φορές πιο αυξημένα στα σχολεία σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε το προηγούμενο έτος.

Πριν κλείσουν τα σχολεία είχαμε ένα τμήμα σε καραντίνα (κρούσμα σε τμήμα) κάθε εβδομάδα ανά σχολική μονάδα. Τώρα η εκτίμηση είναι ότι μπορεί να έχουμε τουλάχιστον 6 τμήματα, άρα η ταλαιπωρία για να γίνουν τα rapid test και οι έλεγχοι, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο φόβος μας όμως είναι μήπως κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πάνω από 50% των τμημάτων της κάθε σχολικής μονάδας να βρίσκεται σε καθεστώς καραντίνας !

Μόλις 1 στους 20  μαθητές έκανε το δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή, καθώς η πλειοψηφία προσέφευγε σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, λόγω των προαναφερθέντων δυσκολιών και τα πλήρωνε έως και 10 ευρώ. Εκτός αν υπήρχε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Ωραιόκαστρο όπου εκεί πήγαινε περίπου το 60% των γονέων. Όμως αυτή η εναλλακτική κάλυπτε ένα ποσοστό εξετάσεων μόνο για το Ωραιόκαστρο, γιατί τις περιοχές της Μυγδονίας και Καλλιθέας που τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν μικρότερη παρουσία κατέληγαν να το πληρώνουν.

Λόγω των πολλών κρουσμάτων στα σχολεία θεωρούμε ότι οι γονείς δεν θα μπορούν να προσέρχονται στις δημόσιες δομές για rapid-test και θα καταλήγουν σε ιδιωτικές δομές υγείας για να μπορέσουν τα παιδιά τους να πάνε την επόμενη μέρα στα σχολεία μας.

          Άρα η εφαρμογή του μέτρου ίσως δεν είναι δυνατή,  υπολογίζουμε ότι σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και σε 90% των διαγνώσεων να μην είναι δωρεάν.

Θα θέλαμε να προτείνουμε:

       Την χορήγηση δωρεάν rapid-test στους μαθητές από τα φαρμακεία και τα ιδιωτικά εργαστήρια. Η απλούστευση των διαγνώσεων πρέπει να γίνεται με επίδειξη της βεβαίωσης από το σχολείο ότι ήρθε σε στενή επαφή με κρούσμα.

       Περισσότερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ για να γίνονται δωρεάν τα τεστ και να τους χορηγούν σχετική βεβαίωση, δηλώντας το αποτέλεσμα  στην πλατφόρμα.

       Δευτέρα , Τετάρτη , Παρασκευή κλιμάκια του ΕΟΔΥ και στις τρεις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Ωραιοκάστρου ( Ωραιόκαστρο, Μυγδονία , Καλλιθέα)

       Να παρέχονται στους μαθητές δωρεάν μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας.

       Αν είναι δυνατόν το εμβολιαστικό κέντρο στο Ωραιόκαστρο να πραγματοποιεί και rapid-test αποκλειστικά μόνο για τους μαθητές του Δήμου μας 

Προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι:

            Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων σε όλη την διάρκεια λειτουργίας του σχολικού ωραρίου. Η παρουσία μιας καθαρίστριας σε όλη την διάρκεια δεν επαρκεί για τις τουαλέτες και για την απολύμανση των αιθουσών κατά τα διαλείμματα των μαθητών. Χρειάζονται σχεδόν διπλάσιο προσωπικό για κάθε σχολική μονάδα

         Την προστασία του προσωπικού καθαριότητας, ώστε να διασφαλιστεί η προσωπική τους υγεία και η υγεία των μαθητών και να εξασφαλιστεί ότι θα δοθούν σαφείς οδηγίες προς το προσωπικό καθαριότητας για τον τρόπο απολύμανσης των χώρων. Επίσης την πρόβλεψη για άμεση αντικατάσταση τους σε περίπτωση που νοσήσουν.

       Να δοθεί στους Δήμους η δυνατότητα και οι πόροι, για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας ώστε να υπάρχουν δύο καθαρίστριες σε κάθε σχολική μονάδα με μεγάλο αριθμό μαθητών ή όπου κρίνει οι σχολικές Επιτροπές ότι χρειάζεται. Οι προσλήψεις που γίνανε έως τώρα γίνανε πολύ καθυστερημένα και δεν επαρκούν.

       Τα σχολεία έπρεπε να έχουν αξιοποιήσει πλήρως όλους τους δυνατούς χώρους για επιπλέον αίθουσες διδασκαλίες άρα και αύξηση των τμημάτων με ταυτόχρονη τοποθέτηση εκπαιδευτικών. Υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες σε πολλά σχολεία μας και μπορούν τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε αυτές τις διαθεσιμες αιθουσες με την δημιουργία περισσότερων τμημάτων από αυτά που λειτουργούν σήμερα, υπάρχουν αρκετές  περιπτώσεις που  φτάνουν και τους 27 μαθητές στην τάξη! Τέτοια προβλήματα υπήρξαν μετα τις συγχωνεύσεις τμημάτων ( για ένα ή δύο μαθητές λιγότερους!!) από 5 σε 4 τμήματα ή από 3 σε 2 τμήματα ενώ υπήρχαν αίθουσες για να γίνει η διδασκαλία με ασφάλεια και επάρκεια. Μάλιστα στο Ωραιόκαστρο εγκαινιάστηκε και λειτούργησε αρχή της σχολικής χρονιάς νέα σχολική μονάδα δυναμικότητας 6 αιθουσών που σήμερα λειτουργούν μόλις με τρία τμήματα!!!  Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και όλων των αρμοδίων μιλάνε την χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων αιθουσών ή την ανεύρεση νέων. Πρέπει αυτή η οδηγία  να εφαρμοστεί και στην πράξη!

       Μαζικά δωρεάν rapid test στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στις σχολικές μονάδες όπου θα υπάρξει κρούσμα με την συνδρομή επιπλέον μονάδων του ΕΟΔΥ.

        Πρόβλεψη για επιπλέον δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς προς τις σχολικές μονάδες  κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών για την αποφυγή δημιουργίας συνωστισμού και ανάμιξης μαθητών διαφορετικών τμημάτων και τάξεων και πολλές φορές και διαφορετικών σχολείων.

       Την άμεση τοποθέτηση αναπληρωτών σε περιπτώσεις άδειας εκπαιδευτικών λόγου προβλημάτων υγείας και αποχής τους από την δια ζώσης εκπαίδευσης. Οι ανακοινώσεις για αναπληρωτές που  θα αντικαθιστούν άμεσα εκπαιδευτικούς δεν τους είδαμε στα σχολεία.  Ακόμα υπάρχουν κενά στα σχολεία μας,  ιδίως στην ειδική αγωγή!!!

       Ιδιαίτερη ανησυχία έχουμε και για το όριο του κλεισίματος τμήματος (50% + 1). Αν φτάσουμε σε σημείο να έχει κολλήσει το μισό τμήμα , τότε θεωρούμε ότι η διασπορά θα είναι μεγάλη σε όλη την σχολική κοινότητα. Το προηγούμενο διάστημα όντως τα κρούσματα σε πολύ μεγάλο ποσοστό,  δεν ήταν παραπάνω από δύο σε κάθε τμήμα , όμως η μεταδοτικότητα πλέον είναι πολύ μεγαλύτερη και πρέπει να διαφοροποιηθεί η υφιστάμενη οδηγία.

       Θα πρέπει να επανεξετάσετε το πως θα συνεχιστεί η διδασκαλία των μαθητών ενός τμήματος που θα έχουν βρεθεί θετικοί  (σε μέγιστο αριθμό 13)  και θα είναι καραντίνα στο σπίτι τους (εφόσον το επιθυμούν), μιας και το τμήμα δεν θα έχει κλείσει και θα συνεχίζεται η δια ζώσης λειτουργία του τμήματος. Αρκετοί μαθητές έμειναν σε καραντίνα μέχρι και έναν μήνα λόγω στενών επαφών από την οικογένεια τους χωρίς να μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και την διαδοχική νοσηρή των μελών της οικογένειας του.

       Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για 5 μέρες καραντίνα , μας προβληματίζει ιδιαίτερα μιας και από την μέχρι τώρα εμπειρία μας τα έντονα συμπτώματα εμφανίζονται μετά τις πρώτες 4 με 5 ημέρες, άρα ίσως η πιθανότητα μετάδοσης θα είναι πολύ μεγάλη αμέσως μετά την 5 ημέρα

Η παρούσα επιστολή έχει στόχο να απεικονίσει τα προβλήματα που βιώσαμε την προηγούμενη χρονιά,  λειτουργίας των σχολείων, αλλά και τις εύλογες ανησυχίες για την επιπλέον οικονομική δαπάνη  που θα προστεθεί στον  ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες

Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

Με εκτίμηση το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!