Η ΓΣΕΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 


Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΑ

 

 

Η ΓΣΕΕ χαιρετίζει και τιμά κάθε 8 Μάρτη

τους αγώνες για την ουσιαστική ισότητα και ισότιμη οικονομική, πολιτική και κοινωνική ταυτότητα όλων των γυναικών.

 

Η ΓΣΕΕ ενώνει τη δράση και τη φωνή  της  κάθε μέρα

 για  την εργαζόμενη, την άνεργη, τη συνταξιούχο, τη μετανάστρια, την πρόσφυγα, τη γυναίκα που δείχνει αλληλεγγύη και δύναμη σε κάθε πτυχή της ζωής της κόντρα στα στερεότυπα και τη μισαλλοδοξία, που σηκώνει το βάρος του πολλαπλού της ρόλου σε ένα περιβάλλον που η τυπική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων εξουδετερώνεται καθημερινά από τις διακρίσεις και το έλλειμμα τόσο αποκατάστασης, αλλά και πρόληψής τους.

Η πραγματικότητα παραμένει ωμή και αμείλικτη για

την άνιση αμοιβή και τη μερικά αδήλωτη εργασία, τις απολύσεις, την ανεργία και τελικά την περιθωριοποίηση των γυναικών στην εργασία, ιδιαίτερα εάν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, κάνουν οικογένεια, είναι ευάλωτες λόγω διαφορετικής ηλικίας, εθνοτικής προέλευσης, αναπηρίας ή γενετήσιου προσανατολισμού. Η πραγματικότητα αυτή ήταν και είναι σκληρή, υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει και δυστυχώς έχει εμπεδωθεί με τα μέτρα απορρύθμισης και ουσιαστικά κατάργησης της ασπίδας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τους περιορισμούς στην απεργία, την άκρατη ευελιξία,  τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την εργοδοτική παραβατικότητα στην τηλεργασία και τις πλατφόρμες, με επιστέγασμα την αναστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων εάν δεν πάρουν τα συνδικάτα την «άδεια» λειτουργίας τους από το Υπουργείο Εργασίας ύστερα από την υποχρεωτική εγγραφή τους στο νέο «Μητρώο».

 

Το φως της δημοσιότητας στα  επινίκια για αύξηση της γυναικείας απασχόλησης

και προώθηση της ουσιαστικής ισότητας σβήνει

καθώς παραμένει υψηλός, αλλά αόρατος στα επίσημα στατιστικά, ο αληθινός αριθμός των υποαπασχολούμενων γυναικών, των μειώσεων στις αμοιβές τους, αλλά και αυτών που έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν την εργασία τους, χωρίς να δηλωθούν ως άνεργες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες άμισθης υποστήριξης των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους από την ανεπάρκεια των δημόσιων υποστηρικτικών δομών.

 

Βήματα έχουν γίνει για την υποβοήθηση των θυμάτων βίας και παρενόχλησης,

αλλά ο δρόμος προς το σπάσιμο της σιωπής είναι ακόμα μακρύς

λόγω των σοβαρών πρακτικών εμποδίων στην πρόσβαση των θυμάτων στις Αρχές, αφήνοντας στη σκιά  των επίσημων στοιχείων, αλλά και της κρατικής λογοδοσίας, την  αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά γυναικών στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο, καθώς και τα περιστατικά ψυχολογικής βίας και ηθικής παρενόχλησης, με σοβαρές επιπτώσεις και στη σωματική και την ψυχική υγεία των γυναικών.

 

Η κοινωνική συμμετοχή για θεσμικό κοινωνικό έλεγχο και κοινωνική  λογοδοσία των

Κυβερνήσεων για τα μέτρα προώθησης της ουσιαστικής ισότητας παραμένει στο ψυγείο

καθώς, παρά τη γνώση και την εμπειρία τους ως προς την πραγματική έκταση των φαινομένων απαγορευμένων διακρίσεων και βίας, είναι απαράδεκτη η υπερδεκαετής αδιαφορία των Κυβερνήσεων ως προς τις διαδικασίες έγκαιρου, διαρκούς και ουσιαστικού θεσμικού κοινωνικού διαλόγου για την ισότητα φύλων, τις απαγορευμένες διακρίσεις, την παρενόχληση και τη βία στην εργασία. Σε αυτά προστίθεται η αποκλεισμός της διαχρονικής θεσμικής εργατικής συμμετοχής στις διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας και της θεσμικής εκπροσώπησης των συνδικάτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ισότητας των  Φύλων και τους  περιφερειακούς και τοπικούς μηχανισμούς και φορείς  πραγμάτωσης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

 

Ο δρόμος για την ουσιαστική ισότητα είναι μακρύς.

Η ΓΣΕΕ τιμά

τις γυναίκες εργαζόμενες και όλα τα θύματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία που βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν το σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες και τις απειλές αντιποίνων ή/και τα αντίποινα.

 

Η ΓΣΕΕ καλεί τις γυναίκες

να απαντήσουν δυναμικά στις δυνάμεις που τις ωθούν στην εσωστρέφεια και την απομόνωση και να συστρατευθούν στα σωματεία για να ενισχύσουν με τη φωνή και την παρέμβασή τους τη συλλογική δράση.

 

Η ΓΣΕΕ καλεί τις γυναίκες και τους άνδρες εργαζόμενους

που γίνονται θύματα διακρίσεων, παρενόχλησης και βίας στην εργασία τους να απευθύνονται στα σωματεία τους για την υποστήριξή τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

 

Η ΓΣΕΕ ζητά από τα συνδικάτα

διαρκή επαγρύπνηση για τα περιστατικά βίας κατά γυναικών, όπως και για τα περιστατικά διακρίσεων, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και έμπρακτη υποστήριξη των θυμάτων με τη δυνατότητα που έχουν να ασκούν στο όνομα του θύματος τις καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές. Τα συνδικάτα μπορούμε να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα που αποτρέπουν ή εμποδίζουν τη διερεύνηση καταγγελιών διακρίσεων, παρενόχλησης ή και βίας.

 

Η ΓΣΕΕ χαιρετίζει  τη συλλογική και αλληλέγγυα στάση

 των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών της δύναμής της και των δικών τους μελών, πρωτοβάθμιων σωματείων, που στηρίζουν έμπρακτα τα θύματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία και φέρνουν στο φως τα φαινόμενα αυτά.

 

 

Η ΓΣΕΕ ενημερώνει ότι

 το isotita@gsee.gr

και

οι Δομές της για δωρεάν πληροφόρηση εργαζομένων και ανέργων

το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ www.kepea.gr 

το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/)

είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!