Δ. Ωραιοκάστρου και Σύλλογος Κρητών Ωραιοκάστρου «Ερωτόκριτος» τιμούν τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης

 


Δ. Ωραιοκάστρου και Σύλλογος Κρητών Ωραιοκάστρου «Ερωτόκριτος» τιμούν τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο της Μάχης της Κρήτης συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Σύλλογος Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ερωτόκριτος». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 29 Μαΐου 2022.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

·        Στις 10.00 θα τελεστεί μνημόσυνο για τους πεσόντες της Μάχης της Κρήτης στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου.

·        Στις 10.15 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Κρητών Μακεδονομάχων, πλησίον του Δημαρχείου Ωραιοκάστρου.

·        Ομιλία για την Μάχη της Κρήτης.

·        Ριζίτικα τραγούδια από την ομάδα ριζίτικου τραγουδιού του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου.

·        Παραδοσιακό Κρητικό κέρασμα.

Η Μάχη της Κρήτης

Στις 20 Μαΐου 1941 ξεκίνησε η  αεροαποβατική επιχείρηση «Ερμής», η στρατιωτική προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν από αέρος την Κρήτη, την οποία υπερασπιζόταν ελληνικές και βρετανικές δυνάμεις. Η επιχείρηση έμεινε πιο γνωστή στην ιστορία ως «Μάχη της Κρήτης».

Η μάχη είχε διάρκεια 10 ημέρες. Οι Γερμανοί τελικά κατάφεραν να καταλάβουν το νησί, επιτυγχάνοντας όμως μια «Πύρρειο νίκη», αφού το επίλεκτο σώμα των αλεξιπτωτιστών τους καταστράφηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά.

Το χαρακτηριστικό, όμως, που κάνει τη Μάχη της Κρήτης να προκαλεί ακόμη και σήμερα τον παγκόσμιο θαυμασμό, είναι η ηρωική και αυθόρμητη συμμετοχή του κρητικού λαού στην άμυνα του νησιού. Οι απλοί άντρες και γυναίκες με μόνα όπλα απαρχαιωμένα τουφέκια του 19ου αιώνα, μαχαίρια και κατσούνες, αντιστάθηκαν σθεναρά, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους επίλεκτους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και γράφοντας μία ακόμη χρυσή σελίδα ηρωισμού στην ελληνική ιστορία.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!