ΓΣΕΕ: Παιχνίδια με τις ζωές και την ασφάλεια των ανθρώπων οδηγούν στην αναζήτηση ποινικών και αστικών ευθυνών

 


ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

 

Φαίνεται ότι κάποιοι στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με την ανοχή του Υπουργείου Εργασίας, συνεχίζουν να υποτιμούν την αξία της ανθρώπινης ζωής για χάρη «εξυπηρετήσεων» που έχουν δεσμευτεί σε μεγάλες εταιρείες και εργοδότες.

Το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα με το άρθρο 88 του νόμου 4964/2022 που ψηφίστηκε στη Βουλή, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δύναται να αναθέτει σε μη αδειοδοτημένο προσωπικό την εκτέλεση επιμέρους εργασιών αναγκαίων για την κατασκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, υφιστάμενων ή νέων εγκαταστάσεων επί εδάφους, επί στύλου, επί  κτηρίων, και ιδίως βοηθητικών εργασιών όπως εργασίες στερέωσης εξοπλισμού, χωματουργικές, δομικές, όπως κατασκευή βάσεων στήριξης και παρασκευή δομικών μιγμάτων, μεταφοράς υλικών στον τόπο εκτέλεσης του έργου και καθαρισμού.

Αυτές τις ημέρες, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, συζητείται και πάλι ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης που δίνει τη δυνατότητα σε ανειδίκευτους και μη αδειοδοτημένους εργάτες να χειρίζονται ΚΛΑΡΚ δυνατότητας ανύψωσης έως 2,5 τόνων.

Η ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι τέτοιου είδους παιχνίδια με τις ζωές και την ασφάλεια των ανθρώπων σύντομα θα οδηγήσουν στην αναζήτηση αστικών και ποινικών ευθυνών. Δεν είναι δυνατόν σε ειδικότητες με τα πιο πολλά εργατικά δυστυχήματα, την ώρα που οικογένειες θρηνούν νεκρούς λόγω της εγκληματικής συμπεριφοράς συγκεκριμένων εργοδοτών, κάποιοι να διαμορφώνουν πλαίσιο –με πρόσχημα την ανάπτυξη- που απαλλάσσει «φίλους» και «γνωστούς» από τις ελάχιστες και στοιχειώδεις ευθύνες τους.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο, για την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να μην επιτρέψουν την ψήφιση ενός ανεύθυνου και επικίνδυνου νομοθετήματος. Το προμελετημένο έγκλημα δεν μπορεί να βαπτίζεται «ανάπτυξη». 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!