Ολοκληρώνεται το χρηματοδοτούμενο έργο πράσινου δώματος και κάθετων κήπων στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης των 1.500 μαθητών

 


Μέχρι το τέλος του 2022 ολοκληρώνεται στον Δήμο Παύλου Μελά, ένα από τα σημαντικότερα χρηματοδοτούμενα έργα ‘’πράσινων’’ δημόσιων κτιρίων της Κεντρικής Μακεδονίας, με τη δημιουργία πράσινου δώματος και κάθετων κήπων στο κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης που φιλοξενεί καθημερινά περισσότερους από 1.500 μαθητές των 1ου, 2ου και Εσπερινού ΕΠΑΛ.


Πρόκειται για έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο των δυναμικών παρεμβάσεων του Τμήματος Σχολικής Στέγης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, και περιλαμβάνει διαμόρφωση φυτεμένου δώματος συνολικού εμβαδού 3.087 τ.μ. με 25.000 εδαφοκαλυπτικά φυτά και κάθετου κήπου σε τρεις τοίχους, στην είσοδο του σχολείου, συνολικού εμβαδού 100 τ.μ. με 3.098 φυτά και κεντρικό στόχο την ενίσχυση του άξονα της στρατηγικής ΟΧΕ-ΒΑΑ Θεσσαλονίκης για μια πόλη πράσινη και ανθεκτική.

 

Το σχολικό συγκρότημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακριτών και Θράκης, στην περιοχή Τερψιθέας της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης, με συνολική κτισμένη επιφάνεια στα 11.918 τ.μ. και επιφάνειες επιστέγασης του κτίσματος στα 6.042 τ.μ..

 

Το έργο εντάχθηκε με αρχικό  προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ στο «ΕΣΠΑ 2014-2020» και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

 

 Δεμουρτζίδης και Φραγκοπούλου για το πράσινο συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

«Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και η δημιουργία πράσινων σχολείων, αποτελεί  προτεραιότητα του προγράμματος σχολικής στέγης του Δήμου Παύλου Μελά, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής», δηλώνει ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και αναφέρεται στα σχετικά έργα του τεχνικού προγράμματος. «Πέρα από την ενεργειακή αναβάθμιση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ανθοκήπων Ευκαρπίας, στο οποίο προστέθηκε όροφος με νέες αίθουσες, ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη, παρεμβάσεις σε επτά κτίρια που στεγάζονται    τα εξής σχολεία: 16ο Δημοτικό - 12ο Νηπιαγωγείο - 16ο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης, 6ο Δημοτικό Σταυρούπολης, 9ο Δημοτικό Σταυρούπολης, 1ο Δημοτικό Σταυρούπολης (πέτρινο), 1ο Δημοτικό Σταυρούπολης (νέο) - 1ο Νηπιαγωγείο - 19ο Νηπιαγωγείο, 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης (πέτρινο). Με χρήματα που προέρχονται κυρίως από προγράμματα κοινοτικά και εγχώρια και ένα μέρος από το δημοτικό ταμείο, συνεχίζουμε την υλοποίηση έργων που όχι μόνο αναβαθμίζουν αισθητικά τα διδακτήρια και τις σχολικές υποδομές του Δήμου Παύλου Μελά αλλά εξασφαλίζουν πολλαπλά ενεργειακά - περιβαλλοντικά - οικονομικά οφέλη και καλύτερη ποιότητα καθημερινής διαβίωσης για τη μαθητική μας κοινότητα».

 

«Με την υλοποίηση του έργου πράσινου δώματος και κάθετων κήπων στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, αναμένονται πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη μέσα από την μείωση των ενεργειακών απωλειών και των θερμικών ανταλλαγών του κτιρίου με το περιβάλλον, την ενίσχυση της ηχομόνωσης, τη διαχείριση των όμβριων υδάτων και την μείωση του συντελεστή απορροής τους, τη συγκράτηση των επιβλαβών σωματιδίων και τελικά την αναβάθμιση της ‘’πράσινης΄΄ λειτουργίας της περιοχής», σημειώνει η Αντιδήμαρχος θεμάτων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού – μελετών έργων – σχολικής στέγης, Αναστασία Φραγκοπούλου.

 

Πράσινο δώμα με ενεργειακά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και αισθητικά οφέλη

Ειδικότερα η κατασκευή του πράσινου δώματος θα προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας τόσο κατά τη θερινή όσο και κατά τη χειμερινή περίοδο μέσω της μείωσης των ενεργειακών απωλειών και των θερμικών ανταλλαγών με το περιβάλλον.

Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μέσω τριών μηχανισμών:

α. μέσω της σκιάς που παράγεται από τη βλάστηση,

β. από το δροσισμό που προκύπτει από την εξατμισοδιαπνοή των φυτών και του υποστρώματος,

γ. από τη θερμομόνωση που παρέχει η πολυεπίπεδη διαστρωμάτωση του φυτεμένου δώματος. Έτσι εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας τους ζεστούς μήνες λόγω μειωμένων αναγκών του κτιρίου σε ψύξη, αλλά και τους ψυχρούς μήνες γιατί οι ανάγκες για θέρμανση είναι μικρότερες. Η πράσινη στέγη στο κτίριο τροποποιεί τις θερμικές του ιδιότητες και βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτίωση της ανθρώπινης άνεσης.

Σημειώνεται ότι το σύστημα υποδομής που θα εγκατασταθεί είναι κατάλληλο για το συνδυασμό πράσινου δώματος/πράσινης στέγης και φωτοβολταϊκών, αφού έχει ενσωματωμένη τη βάση στήριξης των φωτοβολταϊκών, για μελλοντική τους εγκατάσταση. Αυτό γίνεται διότι με το συνδυασμό των δύο φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, επιτυγχάνουμε τη μέγιστη παραγωγή ενέργειας για το κτίριο, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε την προστασία του κτιρίου από τις ακραίες μεταβολές των εξωτερικών συνθηκών (άνεμος, χαλάζι, δυνατές βροχές, υψηλές θερμοκρασίες).

 

Κάθετος κήπος, ένα πρωτοποριακό σύστημα φύτευσης στα σχολικά κτίρια

Ο κάθετος κήπος είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα κάθετης φύτευσης. Προσαρμόζεται σε κάθε επιφάνεια και δημιουργεί όμορφες εικόνες. Το σύστημά του είναι απλό και τεχνολογικά εξελιγμένο. Τα φυτά γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι του κτιρίου και με τα συστήματα άρδευσης εξασφαλίζεται η αυτοτελής ανάπτυξη - συντήρησή τους και αναπτύσσονται χωρίς να ανταγωνίζονται σε θρεπτικά στοιχεία και νερό. Ο κάθετος κήπος εκτός από τον καλλωπιστικό του ρόλο λειτουργεί άριστα σαν υλικό θερμομόνωσης και ηχομόνωσης. Λειτουργεί βιοκλιματικά στη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου και απομονώνει την εξωτερική όχληση.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!