Την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου συνεδριακού κέντρου της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη κήρυξε ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας

 


Την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου Συνεδριακού Κέντρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη κήρυξε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή και λειτουργία νέου σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου στον περιβάλλοντα χώρο του Κτιρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, κήρυξε σε ειδική εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το νέο Συνεδριακό Κέντρο θα λειτουργεί και ως αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίαςαλλά και των υπόλοιπων συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας και κατασκευάζεται με δωρεά της κατασκευάστριας εταιρίας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Στην τελετή έναρξης των εργασιών συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής ΤΑΡ Ελλάδας Ιωάννης Μαρής, ο Head of External Affairs & SEI του ΤΑΡ, Vugar Veysalov και η Διευθύντρια Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του ΤΑΡ Βασιλική Σωτηροπούλου.

Το έργο χρηματοδοτείται και υλοποιείται εξ ολοκλήρου από τον ΤΑΡ, με σεβασμό στον διατηρητέο χαρακτήρα του κτιρίου, αφήνοντας ως παρακαταθήκη στη δυτική Θεσσαλονίκη μια σύγχρονη υποδομή, σε έναν ιστορικό χώρο, που θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και τις ανάγκες της δυτικής Θεσσαλονίκης ως ένα συνεδριακό κέντρο, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους φορείς της περιοχής και να αποτελέσει έναν πόλο έλξης και ανάπτυξης.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας«σε μια πολύ δύσκολη εποχή, στην οποία αντιμετωπίζουμε διαδοχικές κρίσεις και πολλαπλές προκλήσεις, η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να εκσυγχρονίζονται με έργα που αλλάζουν όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια την καθημερινότητα και τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Η έναρξη σήμερα των εργασιών κατασκευής του νέου συνεδριακού κέντρου στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σηματοδοτεί αυτή την ισχυρή βούληση για αλλαγή, αλλά και την τεράστια σημασία της συνεργασίας όπως αυτή αποτυπώνεται στη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον TAP, στη συνεργασία μεταξύ του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα. Μία συνεργασία, που θεμελιώθηκε όταν ο TAP ξεκίνησε να κατασκευάζει τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη βόρεια Ελλάδα, που διατρέχει ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία και αποτελεί έργο - πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης, αλλά και υγείας και ασφάλειας στην εργασία, χωρίς ούτε ένα εργατικό ατύχημα κατά την κατασκευή του».

Η κοινωνική υπευθυνότητα του TAP έχει συγκεκριμένο αποτύπωμα στην κοινωνία, καθώς μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους, τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες έχει ήδη υλοποιήσει περισσότερα από 70 έργα ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει δρομολογήσει ακόμα 15 έργα, ύψους περίπου 3,2 εκ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο νέο Συνεδριακό Κέντρο, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «μετά την πρόταση που ως διοίκηση της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, επεξεργαστήκαμε και συζητήσαμε με τον TAP, ξεκινάει εδώ, ένα πραγματικά σπουδαίο έργο: Η μετατροπή των δύο διατηρητέων κτιρίων, του παλαιού εργοστασίου φωταερίου Θεσσαλονίκης, που χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου αιώνα, σε ένα υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο για όλη τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Είναι ένα Κέντρο που θα στεγάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί, από όλα τα Επιμελητήρια, τις Επαγγελματικές Ενώσεις, τους Φορείς και τους Συλλόγους, που εξυπηρετούν και εκφράζουν, χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες, σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τον TAP, με πόρους που θα ξεπεράσουν το 1 εκ. ευρώ, και θα πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, τη μνήμη και την ιδιαίτερη αξία των κτιρίων. Και το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα έργο, που έχουμε προετοιμάσει άριστα και ξεκινάει άμεσα, για να ενταχθεί στο πλέγμα των έργων που υλοποιούμε και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, αλλά και τις δυνατότητες συνεδριακού τουρισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Μάλιστα ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο πλέγμα των παρεμβάσεων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας: «Το νέο Συνεδριακό Κέντρο είναι ένα έργο που υπηρετεί απόλυτα την κορυφαία προτεραιότητα που θέσαμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη δημιουργία μιας νέας ‘σχέσης εμπιστοσύνης’ με τη δυτική Θεσσαλονίκη, που χτίζουμε σταθερά μεθοδικά με έργα και δράσεις. Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη Δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις, δράσεις και έργα σε όλους τους τομείς, από τις υποδομές και τις υπηρεσίες, μέχρι το περιβάλλον και τον αστικό ιστό. Έργα όπως: Το Νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρεια, που είναι το μεγαλύτερο βιοκλιματικό κτίριο της βόρειας Ελλάδας, η νέα Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης και ο Ανισόπεδος Κόμβος Κ16, η αποκατάσταση και ανάπλαση του δυτικού μετώπου του Θερμαϊκού σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, τα δεκάδες έργα αναπλάσεων και πρασίνου στους Δήμους και τις γειτονιές της δυτική Θεσσαλονίκης, η διαπλάτυνση της Οδού Λαγκαδά, τα έργα στην Οδό Μοναστηρίου, η ανάπλαση των Τειχών σε ολόκληρο το μήκος της Οδού Επταπυργίου, τα νέα σχολεία, ο σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και το επικουρικό προσωπικό στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και κατοικιών οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης με τον βιολογικό καθαρισμό στη Σίνδο, η δημιουργία οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου στο Καλοχώρι, η απομάκρυνση των αποβλήτων και η απόδοση στην κοινωνία του εμβληματικού κτίριο του Καπνομάγαζου της Σταυρούπολης, είναι μερικά μόνο από τα έργα που υλοποιούμε βάζοντας οριστικό τέλος στην αναπτυξιακή απομόνωση και ανισορροπία, που υπήρχε για δεκαετίες στη δυτική Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον ΤΑΡ και όλα τα μέλη της ομάδας εργασίας, που εργάστηκαν σκληρά και μεθοδικά για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας για το νέο υπερσίγχρονο Συνεδριακό Κέντρο και την απόδοση στην κοινωνία των δυο διατηρητέων κτιρίων στον περιβάλλοντα χώρο του Κτιρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως και τα στελέχη και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας για τη συμβολή τους.

Όπως τόνισε ο Διευθυντής ΤΑΡ Ελλάδας Ιωάννης Μαρής«με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη της κατασκευής του έργου το οποίο θα μετατρέψει αυτά τα δύο κτίρια του παλαιού εργοστασίου φωταερίου που χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου αιώνα, σε ένα σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο, με σεβασμό στην αρχική αρχιτεκτονική τους. Αυτό το έργο, με συνολική αξία που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ, χρηματοδοτείται και υλοποιείται εξολοκλήρου από τον Διαδριατικό Αγωγό και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην τοπική και περιφερειακή οικονομία, ενισχύοντας τις δυνατότητες συνεδριακού τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία. Το νέο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να αποτελέσει ‘στέγη’ για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για ένα ευρύ φάσμα φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τα Επιμελητήρια και οι Επαγγελματικές Ενώσεις».

Ο Head of External Affairs & SEI της εταιρίας Vugar Veysalov υπογράμμισε: «Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του TAP που αναπτύχθηκε κατά τη φάση της κατασκευής του αγωγού και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Βασικό άξονα του προγράμματος αποτέλεσε η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξη, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός. Έχουμε υλοποιήσει περισσότερα από 250 έργα σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία. Στην Ελλάδα, εστιάσαμε σε έργα κάλυψης κοινωνικών αναγκών, ανάπτυξης υποδομών που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων. Ανυπομονούμε να βρεθούμε ξανά εδώ για να παραδώσουμε το ολοκληρωμένο πλέον έργο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τη μελλοντική γενιά επιχειρηματιών».

Η κ. Σωτηροπούλου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της παρέμβασης είναι το πρώτο εξάμηνο του 2023.






Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!