Δ. Αυγέρη: Ερώτηση για τα «αόρατα παιδιά» και τις τριτοκοσμικές συνθήκες «φιλοξενίας» τους σε νοσοκομεία παίδων της Αθήνας

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνει στη Βουλή τα «αόρατα παιδιά» και τις τριτοκοσμικές συνθήκες «φιλοξενίας» τους σε νοσοκομεία παίδων της Αθήνας

 

Ένα ζήτημα υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης φέρνουν στη Βουλή 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, ύστερα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του διεθνούς ερευνητικού δικτύου «Data Journalists».

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα και τα σοκαριστικά  βίντεο που τη συνοδεύουν, παιδιά που φιλοξενούνται κατόπιν εισαγγελικής στα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», διαβούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες. «Κωσταλέξει» τις χαρακτηρίζει το ερευνητικό δίκτυο.

Οι εικόνες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό, αλλά κυρίως αποκαλύπτουν ότι 53 παιδιά ζουν «αόρατα», ουσιαστικά παρατημένα σε χώρους ακατάλληλους και βρόμικους, όπου η φιλοξενία έχει αντικατασταθεί από τον εγκλεισμό και η πρόνοια από τον κίνδυνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλά από τα παιδιά που διαβιούν προσωρινά σε παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας μέχρι να βρεθούν δομές φιλοξενίας, «πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και ορισμένα απλώς εξαφανίζονται, αφού μεγάλο μέρος της ημέρας τους το περνάνε στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων όπου διαμένουν».

Έχοντας υπόψη τις γενικότερες συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας  τα τελευταία τρία χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ άλλων ρωτούν τον υπουργό Υγείας αν γνωρίζει, κατ’ αρχάς, τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ. Επιπλέον, ζητούν να απαντηθούν καίρια ερωτήματα σχετικά με τον συνολικό αριθμό παιδιών που παραμένουν φιλοξενούμενα στα παιδιατρικά νοσοκομεία κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Πόσα εξ’ αυτών αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας, το είδος της περίθαλψης των παιδιών αυτών και το κατά πόσο παρακολουθούνται από κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό.  

Επίσης ερωτούν σε ποιο στάδιο   βρίσκεται η διενέργεια ΕΔΕ την οποία   είχε προαναγγείλει ο υπουργός υγείας τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκου από ανήλικο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!