Παγκόσμια Ημέρα του π - Τα Μαθηματικά στη ζωή μας

 


ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ Π

ΑΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές από Γ έως και ΣΤ Δημοτικού

Ημέρα του «π» – Τι είναι;
Στις 14 Μαρτίου γιορτάζουμε την ημέρα του «π» ή αλλιώς του αριθμού 3,14159265. Στα μαθηματικά το π αποτελεί μία μαθηματική σταθερά, ένα σύμβολο, το οποίο χρησιμοποιείται διεθνώς και παριστάνει το πηλίκο του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου δια της διαμέτρου του κύκλου. Η Ημέρα του π γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου (3/14 με τον αμερικανικό τρόπο γραφής των ημερομηνιών), επειδή τα 3, 1 και 4 είναι τα πρώτα τρία ψηφία του αριθμού πι (π = 3,14159…) στο δεκαδικό σύστημα αριθμήσεως. Το 1988 οργανώθηκε η πρώτη εορταστική εκδήλωση για την Ημέρα του πι. Εμπνευστής και οργανωτής της ήταν ο Αμερικανός φυσικός και καλλιτέχνης Λάρυ Σω (Larry Shaw, Lawrence N. Shaw, 1939-2017), ο οποίος εργαζόταν σε ένα από τα πιο γνωστά Μουσεία Επιστημών στον κόσμο, το Exploratorium, στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

 


Η ομάδα του ΝΟΗΣΙΣ δημιούργησε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από την επιστήμη των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Τα μαθηματικά υπάρχουν παντού! Στην καρέκλα που καθόμαστε, στον υπολογιστή μας, το ανθρώπινο σώμα, την πίτσα που τρώμε, τη ζωγραφική και τη μουσική, αλλά και στον Ήλιο, το Σύμπαν ολόκληρο.

Βοηθός  στην εξερεύνηση της μαγείας των Μαθηματικών είναι η μυστήρια μαθηματική σταθερά π = 3,14…. Οι μικροί επιστήμονες θα πειραματιστούν μαζί της, θα ανακαλύψουν πως συνδέεται με τον κύκλο και θα καταλήξουν σε συμπεράσματα τα οποία αφορούν τη βάση που έχει τεθεί σχετικά με τον τετραγωνισμό του κύκλου με χάρακα και διαβήτη!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
– 90 λεπτά βιωματικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.
– Διεξαγωγή δραστηριοτήτων/κατασκευών σε ατομικό και ομαδικό πλαίσιο.
– Αναμνηστικό δωράκι.

Ημερομηνίες διεξαγωγής
– Σάββατο 11/3/2023, ώρα 17:00
– Κυριακή 12/3/2023, ώρα 12:00

Κόστος
10€

Χώρος διεξαγωγής
Βιβλιοθήκη (1ος όροφος)

Για δηλώσεις συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά)

https://events.noesis.edu.gr/imera-tou-p-as-tetragonisoume-ton-kyklo/


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!