Graffiti Ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθείς τη Δράμα

 


Graffiti Ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθείς τη Δράμα

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η Δράμα φημίζεται για τα παραδοσιακά χωριά της, την υπέροχη φύση και τα μοναδικά τοπία της, τους υπέροχους κήπους και τους μικρούς καταρράκτες στην πόλη και φυσικά το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας σήμα κατατεθέν της Δράμας.

Όμως οι μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Δράμας μέσω του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» (η δράση  εκτελείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ και την υποστήριξη του ΝΟΗΣΙΣ) ανέδειξαν και ένα ακόμη αξιοθέατο της πόλης τους: Τα Graffiti.

Ο σκεπτόμενος άνθρωπος (The Thinker) ή οι ψυχές που χορεύουν (dancing souls) ή ο Αστικός Μύθος (urban myth) βρίσκονται αποτυπωμένα σε τοίχους οικοδομών, πολυκατοικιών και γενικά σε αυτό που αποκαλούμε δημόσιο, αστικό χώρο.

Όπως εξηγεί ο Τάοος Σαλής Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας και υπεύθυνος της δράσης με τη χρήση γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων GIS δημιουργήθηκε ένας χάρτης εντοπισμού του κάθε Graffiti μέσα στον αστικό χώρο . Τα Graffiti έχουν ψηφιοποιηθεί και έχουν πάρει τη θέση τους σε έναν διαδικτυακό χάρτη ο οποίος δίνει το ακριβές σημείο του καθένα, την εικόνα του, πληροφορίες για το έργο τέχνης και για τον καλλιτέχνη του. Στον πυρήνα της δράσης βρίσκεται η οπτική ότι τα Graffiti είναι τέχνη και μέρος της κουλτούρας του αστικού χώρου. Αναδεικνύεται έτσι η σύνθεση του έργου, ο καλλιτέχνης αλλά και η σύνθεση του αστικού τοπίου, οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό, οι αγωνίες και οι προσδοκίες τους . Παράλληλα, οι μαθητές στο πλαίσιο της δράσης «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» που υποστηρίζεται από το ΝΟΗΣΙΣ δημιούργησαν ένα περιοδικό όπου με το  QR code ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να εντοπίσει τις Graffiti διαδρομές στην πόλη της Δράμας.

Όπως εξηγεί ο Τάσος Σαλής το επόμενο διάστημα ο ψηφιακός χάρτης των Graffiti της Δράμας θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο και θα δημοσιοποιηθεί για μία ακόμη φορά στην τοπική κοινωνία.

Κινούμενα Graffiti

Την άποψη ότι τα Graffiti δεν είναι βανδαλισμός, αλλά μία ακόμη μορφή τέχνης έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια τα σχολεία της Δράμας.

Στο 8ο για παράδειγμα Δημοτικό Σχολείο της περιοχής graffiti σε χαρούμενα χρώματα μεταδίδουν συνθήματα χαράς, αισιοδοξίας και ενδυνάμωσης προωθώντας τη φιλία, τη μη βία, την αποδοχή.

Οι μαθητές και μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας στο πλαίσιο του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» ( το Έργο διεξάγεται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη του ΝΟΗΣΙΣ) με τη βοήθεια του καθηγητή τους Χαράλαμπου Ακούτα κατέγραψαν ψηφιακά όλα τα γκράφιτι που υπάρχουν τόσο στη δική τους σχολική μονάδα όσο και σε άλλα σχολεία της Δράμας.

«Καταγράψαμε και ψηφιοποιήσαμε τα graffiti στο 8ο Δημοτικό Σχολείο που έχει και τα περισσότερα , στο 1ο και 2ο Δημοτικό στο 4ο και 5ο Γυμνάσιο. Στη συνέχεια με τη χρήση ενός ειδικού λογισμικού τα graffiti…ζωντάνεψαν. Απέκτησαν δηλαδή κίνηση.

Για τις ανάγκες ψηφιακής αναπαράστασης των γκράφιτι με χρήση λογισμικού, πραγματοποιήθηκε επιπλέον εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΑΤΕΙ Πληροφορικής Καβάλας.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και το αποτέλεσμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του 2ου ΕΠΑΛ σε βίντεο».

Σχετικοί ιστότοποι

Graffiti Ένας ακόμη λόγος για να επισκεφτεί κανείς τη Δράμα 1ο ΕΠΑΛ Δράμας

https://1epaldramas.gr/mnae/mnae-2021-2022/project/317-drasi-8-grafiti-enas-akomi-logos-gia-na-episkeftei-kaneis-ti-drama

 

Το 2ο ΕΠΑΛ Δράμας ζωντανεύει Graffiti στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας

https://www.youtube.com/watch?v=MpMyiZyXwfk







Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!