Σοκαριστικό ερώτημα: Η νέα πράξη διαθεσιμότητας έχει σκοπό να παρακάμψει το Συμβούλιο Επικρατείας; (σχολιασμός του avatonpress.gr)


Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει σχολιασμός της Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων Δημοτικής Αστυνομίας (Ε.Κ.Ε.Δ.Α.) στην ιστοσελίδα τους, για την  πρόσφατη έκδοση από το Υπουργείο Παιδείας της νέας διαπιστωτικής πράξης για τη διαθεσιμότητα.
Η είδηση αυτή πέρασε στο ¨ντουκου¨ από πολλά site σαν απλή είδηση, που πρέπει να αναρτηθεί για να τη δει κόσμος. Πουθενά σχολιασμός.
Οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα  (και όχι μόνο) δεν ήξεραν πραγματικά τι σημαίνει αυτό και τα σχόλια σε site και blogs πάρα πολλά. 
Πήραν κάποιες απαντήσεις από τους δικηγόρους τους (και συγκεκριμένα από τον Δρ. Παπακωνσταντίνου και Συνεργάτες).
Πολλοί εκπαιδευτικοί προβληματίστηκαν, γιατί όπως είναι λογικό δεν ξέρουν τι να πρώτο πιστέψουν: μήπως είναι δικηγορίστικο για να ξαναμπούμε σε έξοδα; μήπως θέλει να μας ακυρώσει; μήπως.......;
Ίσως όμως ένα παράλληλο και συνάμα ουδέτερο μάτι, θα τα έβλεπε καλύτερα. Η δημοτική αστυνομία τραβάει προς το παρόν παρόμοιο κουπί με τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα, αλλά ταυτόγχρονα παρακολουθεί από τη δική της οπτική γωνία όλες τις εξελίξεις τους.
 Μάλιστα η τελευταία εξέλιξη με τη νέα διαπιστωτική πράξη, τυγχάνει ουσιαστικού σχολιασμού από την ιστοσελίδα τους που θέτει στην κυριολεξία το  σοκαριστικό ερώτημα : ¨ Μήπως με τη νέα πράξη διαθεσιμότητας προσπαθούν να παρακάμψουν το Συμβούλιο Επικρατείας; ¨ .

Αξίζει λοιπόν να δούμε την ανάρτηση που έκαναν στην ιστοσελίδα τους :


¨  Συνάδελφοι, τον περασμένο Ιούλιο, όπως γνωρίζετε, καταργήθηκαν ειδικότητες κλάδων τεχνικής εκπαίδευσης σύμφωνα με το άρθρο 82 του ν.4172/2013. Δυνάμει του άρθρου 82 εκδόθηκε από τον Υπουργό Παιδείας στις 31 Ιουλίου η διαπιστωτική πράξη κατάργησης των θέσεων και θέσης σε διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών των σχετικών ειδικοτήτων, με αναδρομική ισχύ από 22 Ιουλίου 2013 (Δείτε σχετικά: ΑΔΑ: ΒΛΒΟ9-ΤΗΦ).

Σε μια πολύ περίεργη κίνηση, πριν 3 ημέρες (30 Οκτωβρίου) ο Υπουργός Παιδείας εκδίδει νέα διαπιστωτική πράξη κατάργησης των θέσεων και θέσης σε διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών των σχετικών ειδικοτήτων, με αναδρομική ισχύ από 22 Ιουλίου, καταργώντας παράλληλα την πρώτη διαπιστωτική πράξη του Ιουλίου (Δείτε σχετικά: ΑΔΑ: ΒΛΛ59-3ΛΤ). Η κοινή πρακτική είναι βέβαια η τροποποίηση της αρχικής απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες εξαιρέσεις ή αλλαγές, και όχι η κατάργησή της με συνέπεια την εκ νέου θέση σε διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών 3 μήνες μετά.

Η υπόθεση έχει όμως πολλές παραμέτρους, που δεν είναι με την πρώτη ματιά ορατές. Διότι η απόφαση που κατάργησε ο Υπουργός είναι η απόφαση κατά της οποίας προσέφυγαν οι εκπαιδευτικοί στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας την ακύρωσή της. Και είναι η απόφαση βάσει της οποία έχουν ήδη κερδηθεί αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης. Δηλαδή οι εκπαιδευτικοί έχουν προσφύγει κατά μίας καταργημένης πλέον απόφασης και τίθεται θέμα αν θα πρέπει να προσβάλουν τη νεώτερη απόφαση που τους θέτει εκ νέου σε διαθεσιμότητα, πληρώνοντας ξανά δικηγόρους για την υποβολή νέων προσφυγών.

Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η καταργημένη απόφαση είναι αυτή βάσει της οποίας έγινε αίτημα για πρότυπη δίκη κατά της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών, αίτημα που έχει γίνει δεκτό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί, η όλη κίνηση αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει την πρότυπη δίκη, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί ως τον Μάρτιο του 2014. Εμείς δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε, και παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτή με προσοχή.

Στην ιστοσελίδα της Συντονιστικής Επιτροπής Εκπαιδευτικών Δ.Ε. σε Διαθεσιμότητα επικρίνεται σφοδρά ο Υπουργός Παιδείας, γίνεται λόγος για κατάλυση δικαστικής εξουσίας και της αρχής του δεδικασμένου, ενώ αφήνονται αιχμές ακόμη και για προσβολή νεκρών, καθώς ένας από τους εκπαιδευτικούς που τίθενται εκ νέου σε διαθεσιμότητα έχει αποβιώσει. Στην ίδια ιστοσελίδα δημοσιεύεται επιστολή του δικηγόρου της συγκεκριμένης ομάδας εκπαιδευτικών που απαντά στο ερώτημά τους τι ακριβώς σημαίνει και πώς επηρεάζει, η έκδοση αυτής της νέας διαπιστωτικής πράξης, τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα και τις διαδικασίες νομικών προσφυγών που είναι σε εξέλιξη. ¨ 

Ενδιαφέρον αλλά και προβληματισμό επομένως. 
Καλό θα ήταν και τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα (ΟΛΜΕ και ΟΛΤΕΕ) να βγουν και να κατακρίνουν το Υπουργείο Παιδείας (αν τελικά ισχύουν όλα αυτά).
Επίσης και κάτι άλλο που πέρασε στο ντόκου... ( θυμηθείτε την  ΓΚΑΦΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ).
Τι θα γίνει με τη συγνώμη που χρωστάνε στους 93 εκπαιδευτικούς που βγάλανε κατά λάθος σε διαθεσιμότητα και πρόσφατα τους απεκατέστησαν;
Έπρεπε να είναι η σημαία των συνδικαλιστικών οργάνων και εμάς των site, blogs κλπ., γιατί θα αναδεικνυόταν ότι οι ¨ατσαλάκωτοι¨ του Υπουργείου Παιδείας τα αντιμετωπίζουν όλα πρόχειρα... πλήγμα στο κύρος τους (αν τελικά τους ενδιαφέρει).

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την  επιστολή  που  έστειλε το δικηγορικό γραφείο, στους εκπαιδευτικούς.Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!